GROOMING: Overgripere finner ofte sine ofre på sosiale medier som Snapchat og Instagram. 
GROOMING: Overgripere finner ofte sine ofre på sosiale medier som Snapchat og Instagram.  Foto: Colourbox (illustrasjonsbilde)

Barn og ungdom, se opp for dette i sosiale medier!

Overgriperne strør om seg med komplimenter, og er flinke til på vinne din tillit. Her er noen tips for hvordan du kan unngå å bli lurt, og hvor du kan søke hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politi, medier og skoler råder foreldre til å følge med på hva barn gjør på internett.

– Men det er mange barn der ute som har foreldre som ikke er så flinke til å følge opp nettbruk, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofie-stiftelsen til TV 2.

Hun råder barn og unge til selv å være på vakt mot voksne som er på nettet for å finne barn de kan forgripe seg mot.

Komplimenter

Janne Ringset Heltne er påtaleansvarlig i Operasjon Dark Room, og ansvarlig for å tiltale gjerningsmenn. Hun sier det var veldig mange av ofrene som hadde latt seg overtale til å sende nakenbilder eller vise seg frem på nettet.

– Flere som vi har snakket med, sier de får så mange komplimenter. Det ser vi også i disse chattene. Noen sier de ikke var vant med å få komplimenter, sier hun.

– Her er det mange som lar seg lokke til med komplimenter og det gjør oss vondt når vi hører om unge som sendte fra seg bilder bare for å opprettholde denne kontakten og få komplimenter, sier hun.

Heltne forteller videre at gjerningspersonene deler videre kontaktinformasjon de har fått fra barn og unge til andre pedofile. De diskuterer metoder for hvordan de skal vinne tillit.

– Vi ser også at de sitter og diskuterer tilnærminger «hva ville du ha sagt til dette barnet?», sier hun.

Her kan du søke hjelp

Her er noen av stedene du kan søke hjelp eller råd:

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 - gratis å ringe og du kan være anonym.

Barnevakten.no

Kripos - dette er en nasjonal enhet i politiet, som jobber med alvorlig kriminalitet. Her finner du en egen side for overgrep på nettet, men du kan melde fra eller søke hjelp også for andre typer overgrep.

Barnevernsvakten - her kan du finne barnevernet på ditt hjemsted.

Politiet - 02800, da kommer du til politiet på ditt hjemsted.

Se også Ung.no for mer informasjon om temaet.

– Ikke bare sårbare barn

Ada Sofie Austegard tror ikke det bare er spesielt sårbare barn og unge som kan la seg manipulere av såkalte groomere, voksne som leter på nettet etter noen å misbruke.

– Barn er forskjellige. Noen har behov for mange komplimenter, i en viss alder er barn spesielt opptatt av det. Jeg tror ikke de er vokst opp i hjem der de ikke har fått nok komplimenter, det kan være mange grunner til det, sier hun.

– Men det er ikke en spesielt sårbar gruppe. Jeg tror det er farlig å generalisere. Det kan skje hvem som helst, sier hun.

Venner på nettet

Hun råder ungdommer som chatter på nettet til å skaffe seg kunnskaper om hvem de chatter med.

– Viktigst av alt er at man har noen referanser til hvem det er man snakker med. Er det venner eller venners venner, pleier du å vite hvem det er, sier hun, men erkjenner også at folk blir kjent via nettet uten at det trenger å være farlig.

– Men så har du for eksempel gamerne, som får gode venner gjennom dataspillene sine. Slik er det jo blitt, og da må vi tenke: hvordan skal de få god informasjon, sier hun.

Austegard minner om at det er flere steder barn og unge kan søke hjelp.

– Jeg tror det er mange som ikke vil ta det opp med foreldrene, fordi de tror foreldrene blir sinte på dem. Men det er flere steder å søke hjelp: Alarmtelefonen for barn og unge, Barnevakten.no og Kripos, sier hun.

OVERGEPSNETTVERK: Politiet i Bergen etterforsker et nettverk av overgripere. Janne Ringset Heltne (t.h) sier overgripere bruker komplimenter for å vinne tillit hos sine ofre. Her er hun sammen med Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, og etterforskningsleder Hilde Reikrås.
OVERGEPSNETTVERK: Politiet i Bergen etterforsker et nettverk av overgripere. Janne Ringset Heltne (t.h) sier overgripere bruker komplimenter for å vinne tillit hos sine ofre. Her er hun sammen med Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, og etterforskningsleder Hilde Reikrås. Foto: Hommedal, Marit

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvordan de skal komme seg ut av det. Men det er noen de kan ringe, sier hun.

Tilbyr modellkarrierer

Overgripere som groomer barn har utspekulerte metoder, og vet hvordan de skal komme i kontakt med barn. På sin Facebook-side skriver Kripos:

«Noen utgir seg for å være barn selv, og barna tror de etablerer vennskap med en jevngammel. Andre utgir seg for å være voksne som kan tilby barn og unge modellkarriere eller andre fordeler dersom de sender bilder eller foretar seksuelle handlinger. Atter andre oppgir sin sanne alder og hensikt, og klarer å skape tillitsforhold til barn».

Innimellom dukker det opp nye metoder for å få kontakt med barn.

– Det er kjent at groomere etablerer mange ulike nettidentiteter, og er i kontakt med det samme barnet fra flere av disse identitetene samtidig. Dette forsterker manipuleringen, skriver Kripos i en artikkel, som har flere tips om hvordan overgrep på nettet foregår.

Snapchat og Instagram

Selv om den første kontakten gjerne oppstår i et offentlig chat-rom, vil groomeren før eller siden prøve å få deg over i en tjeneste der man kan kommunisere én og én uten at andre ser hva som blir skrevet.

– Populære tjenester som Snapchat, Skype og Instagram-chat går igjen i mange overgrepssaker på nett, opplyser Kripos.

Klikk her for å lese hele artikkelen.