LISTHAUG: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) sier hun skjønner om folk føler seg lurt av NOAS' reklamestunt.
LISTHAUG: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) sier hun skjønner om folk føler seg lurt av NOAS' reklamestunt. Foto: Bøe, Torstein

Listhaug: – Jeg skjønner hvis noen føler seg lurt

Innvandrings- og integreringsministeren svarer på NOAS' reklamestunt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen ble det kjent at Norsk organisasjon for Asylsøkere (NOAS) og reklamebyrået Anorak står bak Facebook-innlegget som har tatt fullstendig av i sosiale medier det siste døgnet.

Det var skuespilleren Kristoffer Joner som postet innlegget, som oppfordret til å donere penger til NOAS i Sylvi Listhaugs navn.

Flere reagerte og mente NOAS ikke hadde vært tydelige nok på at innlegget var en del av en reklamekampanje, og ikke bare et personlig engasjement fra Joner.

Listhaug svarer

Det er innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp), enig i.

– Jeg skjønner hvis noen nå føler seg lurt, skriver Listhaug på sin Facebook-side tirsdag formiddag.

Hun understreker at folk selvsagt står fritt til å donere penger til NOAS, men legger ikke skjul på at hun selv ville gitt penger til et annet formål.

– Hvis penger skal gå i mitt navn, slik det gjorde, hadde jeg heller håpet vi kunne gitt til noen som hjelper flyktninger i nærområdene der de fleste faktisk er. Der er det mange som trenger helsehjelp, skolegang og andre nødvendigheter, skriver ministeren.

Samlet inn flere millioner

Innlegget tok fullstendig fyr blant det norske folk, og gjorde at NOAS satte ny innsamlingsrekord. Tirsdag morgen var 2,6 millioner kroner samlet inn.

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, har uttalt til TV 2 at organisasjonen vil tilbakebetale penger til givere som skulle føle seg lurt av kampanjen.

Austenå avviser også kritikken av kampanjen og NOAS.

– Dette var ikke et reklamebyrå-stunt. Dette var en kommunikasjon som Joner står bak, og som vi var inne i og samarbeidet om for at innholdet blir riktig, sa hun til TV 2 tirsdag morgen.

Tirsdag ettermiddag bekrefter NOAS på sin Facebook-side at de har fått henvendelser fra folk som føler seg lurt av kampanjen.

– Av de mange som har støttet oss, er det dessverre likevel noen som føler seg lurt og vil ha pengene tilbake. Det skal de få, skriver de.