Sjakkforbundet bekrefter at Carlsen brøt reglene – varsler straff

Arrangøren forsøkte å overbevise Magnus Carlsen om å komme tilbake, men sjakkesset nektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) bekrefter i en pressemelding at Magnus Carlsen (25) brøt reglene da han forlot pressekonferansen etter det overraskende tapet i VM-kampen mot Sergej Karjakin natt til tirsdag.

Nektet å komme tilbake
En irritert og tydelig misfornøyd Magnus Carlsen stormet ut av pressekonferansen da Karjakin var sent ute. Reglene sier at en spiller straffes med reduksjon av premiepenger dersom man opptrer usportslig eller ikke møter til foreskrevne pressekonferanser.

– FIDEs regler sier at hver spiller må være til stede på pressekonferanse etter kampen, noe annet gjør at han blir straffet med reduksjon av premiepengene på ti prosent, skriver FIDE.

Dersom Carlsen skulle klare å komme tilbake og vinne VM-kampen, mister han da over 500.000 kroner. Hvis Carlsen taper blir han uansett 350.000 kroner fattigere. Premiepotten ligger på 9,5 millioner kroner.

I pressemeldingen opplyser FIDE at Karjakin gjennomførte intervjuer med tre av de offisielle mediepartnerne i mixed zone, i henhold til avtalen som ble gjort mellom partene før VM-kampen, etter partiet. Samtidig ventet Carlsen ved scenen i presserommet.

– Begge spillerne har gjort korte intervjuer med de tre mediepartnerne i de sju foregående rundene, og flere ganger har en spiller ventet på scenen til den andre var ferdig med sine forpliktelser, skriver FIDE.

– Etter den åttende runden kom Magnus Carlsen til mixed zone ett minutt senere enn Sergej Karjakin og nektet å gjøre intervjuer. Han ble da tilbudt å vente i mixed zone eller på pressekonferanse-scenen, og Magnus valgte å vente på scenen. VM-mesteren valgte å forlate scenene 95 sekunder senere, selv om han ble informert av FIDEs pressesjef Anastasiya Karlovitsj at Karjakin var i ferd med å komme til pressekonferansen. FIDEs pressesjef forsøkte å overbevise ham og manageren om å komme tilbake til pressekonferanserommet, men Magnus Carlsen avviste det.

Med en skattbar inntekt på 13,6 millioner kroner bør en reduksjon i premiepengene uansett ikke føre til de store problemene for Carlsen.

– Han tror han kan gå på vannet
Det overraskende tapet var et faktum da Carlsen i sitt 51. trekk flyttet dronningen til E6 og satte seg selv i en umulig posisjon. Dermed vant Karjakin det første partiet i VM-kampen etter sju strake remis.

– Han forsøker å vinne hele tiden og har ikke fundamentet i orden. Han presser for hardt hele veien, og til slutt sløver han igjen som han har gjort så mange ganger i denne matchen. Han taper på tullete vis. Han blir ikke direkte utspilt. Han ødelegger for seg selv, sier Simen Agdestein i «God Morgen Norge».

Carlsens tidligere trener og lærer ser endringer i sjakkessets væremåte i møte med omgivelsene. Han tror det kan være noe av grunnen til at VM-kampen så langt ikke har gått på skinner.

– Han har vært blid og fleipete. Det er ikke alltid det er det ideelle moduset. Da skal man gå i seg selv og prestere tipp topp. Så har man kanskje blitt lullet inn i at bare man kommer seg levende ut av åpningen, så vil han vinne fordi han er en bedre sjakkspiller. Han også vet at det ikke er så lett. Det er ørsmå marginer. Grunnen til at han har vært best før, er at han har vært tipp topp skjerpet og ikke hatt noen som helst idé om at det er en easy walk in the park, sier Agdestein.

– Han taper mer enn feks. Gasparov og Karpov gjorde. Han tror han kan gå på vannet, men det kan han ikke. Så skjerper han seg, og så har han tradisjon for å slå bra tilbake. Det minner om matchen mellom Muhammed Ali og George Forman hvor Ali bare lå bakpå i de første sju rundene.

Og vi vet alle hvordan den kampen endte...