– Soleklart at Carlsen får straff

Magnus Carlsen (25) kan bli fratatt en halv million kroner i premiepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et langt parti mandag kveld måtte regjerende verdensmester Magnus Carlsen innse sitt første tap i VM-kampen mot Sergey Karjakin.

Nordmannen var så skuffet etter en stor tabbe at han stormet ut fra pressekonferansen, uten å snakke med noen.

Det er stikk i strid med reglene til det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

– Det er helt soleklart at Carlsen vil få en straff. For tidligere i år ble Hikaru Nakamura straffet for akkurat det samme, og premiepengene hans ble kuttet. Så det skal ikke være noen tvil om hva som må skje her når han bryter reglementet, sier sjakkekspert Tarjei J. Svendsen til TV 2 på presserommet i New York.

Pressetalsmann Andrew Murray-Watson uttalte på presserommet at de foreløpig ikke har tatt noen avgjørelse om mulig straff til Carlsen, men at det vil komme en pressemelding tirsdag.

Kan miste en halv million kroner

Ifølge reglementet til FIDE skal en spiller betale fem prosent av premiesummen til arrangøren, og fem prosent til det internasjonale sjakkforbundet, hvis han opptrer usportslig eller ikke møter til foreskrevne pressekonferanser.

Premiepotten i New York ligger på cirka 9,5 millioner norske kroner, og vinneren får 60 prosent av disse.

Dersom Carlsen skulle klare å komme tilbake og vinne VM-kampen, mister han da over 500.000 kroner. Hvis Carlsen taper blir han uansett 350.000 kroner fattigere, etter opptrinnet på pressekonferansen.

– Forstår du Magnus sin oppførsel?

– Det er helt klart at man forstår det. Han er frustrert. Det er lett å forstå at han blir så skuffet, men det betyr ikke at man kan bryte kontrakten på den måten, sier Svendsen.

– Hans største prestasjon hvis Carlsen kommer tilbake nå

Karjakin leder nå med 4,5 poeng mot Carlsens 3,5 poeng, når det gjenstår fire partier.

Svendsen tror det blir vanskelig for nordmannen å komme tilbake, og ta sin tredje strake VM-tittel.

– Magnus har ikke vært i samme situasjon, men han har vært frustrert før. Da har han alltid stilt opp, så han burde være proff. Reaksjonen hans kommer jo som en konsekvens av at det er en så spent situasjon. Han har tapt, og det blir veldig vanskelig for han å komme tilbake. I tillegg var det snakk om et parti der han egentlig ikke hadde trengt å tape, men så gjør han alle de feilene. Det bidro nok til at han reagerte som han gjorde, sier han.

– Er det kjørt, sett med norske øyne?

– Nei, det er ikke kjørt. Han har har fortsatt sjansen, og har vist at han kan komme tilbake før. Men det blir utrolig tøft, og spennende å se hvordan han takler den situasjonen. Hvis han klarer å komme tilbake nå så må det være en av hans aller største prestasjoner i karrieren. Det blir virkelig spennende å se hvordan han takler det, avslutter han.