Fly forbannet etter tap – stormet ut av rommet

Magnus Carlsen tapte i det åttende partiet i årets sjakk-VM. Da ble han fly forbannet.

Magnus Carlsen åpnet offensivt med hvite brikker, men nærmere midtveis i partiet kom han i trøbbel.

– Hvis Magnus vinner dette så er det mirakuløst, uttalte Simen Agdestein i VG-studio.

Da viste barometeret 68 % vinnersjanser til Karjakin. Russeren havnet likevel i tidsnød, og flyttet bonden til a4 15 sekunder før tidsfristen gikk ut på det 40. trekket.

På dette tidspunktet lå Carlsen to bønder under, men de fleste trodde kampen gikk mot en ny remis.

– Det er ikke sånn at det blir avgjort selv om en vinner i dag, uttalte manager Espen Agdestein til VG.

Det kan det likevel ha blitt, for i trekk 51 gjorde Carlsen en megabrøler da han flyttet dronningen til E6, og satte seg selv i en umulig posisjon.

Det endte til slutt med VM-kampens første seier, og Karjakin leder nå 4,5 mot nordmannens 3,5.

Ble mektig forbannet

Etter tapet var Magnus Carlsen fly forbannet. Han stilte først opp på pressekonferansen og sa følgende til manageren sin:

– Jeg gidder ikke å vente på han der, sa Carlsen med henvisning til Karjakin.

Deretter stormet han ut fra pressekonferansen uten å si et ord til mediene. Siden har ingen sett nordmannen.

Se video av opptrinnet øverst i saken!

FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, opplyser at de ennå ikke har bestemt om det blir en reaksjon mot Carlsen, men at de kommer med en uttalelse i løpet av natten eller tirsdag morgen.

Kan tape mye penger

Ifølge sjakkekspert Tarjei J. Svendsen kan Carlsen ryke på en solid pengesmell etter at han droppet å snakke med pressen etter partiet.

I reglementet står det følgende:

«Hvis en spiller ikke møter opp på pressekonferanse [...] vil han motta følgende straff: fem prosent av premiepengene bortfaller til arrangøren og ytterligere fem prosent til FIDE (det internasjonale sjakkforbundet, red. anm)».

Det utgjør flere hundre tusen kroner.

Sergej Karjakin møtte pressen etter seieren mot Carlsen.

– Jeg vil ikke si at Magnus spilte dårlig i dag, for han prøvde virkelig. Han tok de første to bøndene, og skapte en veldig interessant kamp. Men på en eller annen måte klarte han ikke å få remis. Men takket være Magnus var det som sagt en veldig interessant kamp, og en stor dag.

– Alt kan skje

– En seier med svarte brikker. Hvor stor fordel føler du at du har nå?

– Det er selvfølgelig veldig deilig å vinne med svarte brikker, men jeg kan bare si som jeg sa etter de to remisene jeg hadde med hvit - det er bedre å spille bra, enn å spille med hvit. Men jeg tror fortsatt at det gjenstår fire kamper, og alt kan skje. Jeg vil ikke snakke om fordeler før det er avgjort, for jeg er helt sikker på at det blir en tøff kamp, sier han til TV 2.

Tirsdag er det hviledag i New York. Den niende kampen går onsdag. Da er det Sergej Karjakin som stiller med hvite brikker.