Tsunamivarselet i Japan opphevet

Innbyggere ved kysten av Fukushima ble bedt om å hasteflykte grunnet tsunamivarsel. Nå er varselet opphevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Japan Meteorological Agency sendte mandag kveld ut et tsunamivarsel ved Fukushima nordøst i Japan etter at et stort jordskjelv har gått, og innbyggere ble bedt om å hasteflykte. Det ble meldt at tsunamien kun var 20 kilometer fra kystlinjen.

Ved 03.30-tiden natt til tirsdag norsk tid, ble tsunamivarselet for nordøstkysten opphevet. Den høyeste bølgen som traff land, var 1,4 meter høy.

Nyhetsbyrået Reuters melder at flere bygninger i Tokyo, som ligger nesten 300 kilometer unna, har kjent det kraftige skjelvet.

Skjelvet ble målt klokken 05:59, lokal tid, og har utslag 117 kilometer ut i havet fra Fukushima-kysten.

Skjelvet ble først meldt å ha en styrke på 7,3 men det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har justert skjelvet ned til 6.3.

Samme område ble kraftig rammet etter et jordskjelv som målte 9 på skalaen, og en påfølgende tsunami i 2011. Flere sentrale elektriske rom ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi ble oversvømt, og ved fire av anleggets seks atomreaktorer oppsto det kjernefysisk nedsmelting. Innbyggerne måtte flykte og det er fortsatt over 120.000 mennesker som ikke har kunnet dra hjem, for det ansees fortsatt som for farlig. Over 15.000 mennesker mistet livet, over 2500 ble meldt savnet og aldri funnet, og mange tusen ble skadd.