Statsminister Erna Solberg (H) sammen med Knut Arild Hareide (KrF).
Statsminister Erna Solberg (H) sammen med Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Ruud, Vidar

Her er tre veier ut av budsjettkrise for Erna

Budsjettforhandlingene virker fastlåste, men det er fortsatt tid for Erna Solberg å finne en løsning, skriver TV 2s kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først en liten påminnelse om hvorfor disse budsjettforhandlingene er så fastlåste: Uka før regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett innkalte Erna Solberg og Siv Jensen til oppsiktsvekkende pressekonferanse hvor de lekket fra sitt eget budsjett og stilte et ultimatum overfor samarbeidspartiene sine.

Bilpakken

Regjeringens forslag til såkalt grønt skatteskifte, den mye omtalte bilpakken, inneholdt henholdsvis 15 og 35 øre i økt bensin- og dieselavgift. Men bilistene går likevel med nesten en milliard kroner i pluss, fordi de kompenseres gjennom lavere årsavgift, kutt i bompenger og økt pendlerfradrag. KrF og spesielt Venstre reagerer sterkt på at en mindretallsregjering stilte ultimatum før budsjettforhandlingene startet og på miljøprofilen, som de mener er dårlig. Venstre svarte med å stille et mot-ultimatum: Det må forhandles om bilpakken også. Det er altså ikke mulig å komme til enighet uten at noen må gi seg.

Men alle partiene på borgerlig side har lagt mye prestisje i dette samarbeidsprosjektet. Det vil ikke bare være et nederlag for Erna Solberg og Siv Jensen om dette havarerte før stortingsvalget, men også for KrF og Venstre.

La oss ta som utgangspunkt at den mye omtalte bilpakken blir stående. Det kan se slik ut. Høyre og Frp gir seg ikke på den, uten å tape ansikt. Her er tre veier ut av dette uten regjeringskrise:

1. Alle fire blir enige til slutt

Nå forsøker partene å komme seg rundt den mye omtalte bilpakken. Det ligger flere nye forslag på bordet i forhandlingene som Finansdepartementet har brukt helgen til å regne på konsekvensene av. Hvis Venstre skal bøye av for Siv Jensen og Erna Solbergs ultimatum, må de ha store innrømmelser på andre områder som utvilsomt gir betydelige utslippsreduksjoner. De vil i så fall selge seg svært dyrt.

2. Venstre hopper av, KrF sikrer flertall

Hvis Venstre hopper av, kan likevel KrF sikre flertall for budsjettet. Vi vet at regjeringspartiene er beredt til å gi KrF store innrømmelser på viktige saksområder som kontantstøtte, engangsstønad, tidlig innsats i skolen, kamp mot barnefattigdom og vold mot barn, for å nevne noe. Det kan gjøre det vanskelig for Knut Arild Hareide å forsvare budsjettkrise hos sine egne, selv om også KrF er svært kritisk til miljøprofilen.

3. Kabinettspørsmål

Det vil være krevende for KrF å skulle stå alene igjen og støtte et budsjett som Venstre i så fall vil mene er miljøfiendtlig og et brudd på Paris-avtalen. I tillegg vil KrF i så fall redde en regjering de faktisk skal gå til valg på å felle om ti måneder. De vil jo kaste Frp ut av regjering. Det kan hende at Erna Solberg må stille kabinettspørsmål (å true med å gå av) før KrF eventuelt trer støttende til. Da vil Knut Arild Hareide si at han tar ansvar og hindrer politisk kaos.

Forhandlingene virker fastlåste og krevende, men de snakker fortsatt sammen. Finansdebatten er ikke før 5. desember. Det er først da ting eventuelt blir satt på spissen. Selv om de har brutt den ene fristen etter den andre, har statsminister Erna Solberg har fortsatt tid til å finne en løsning.