OVERGREPSNETTVERKENE: Menn over hele landet er under etterforskning som følge av Vest politidistrikts arbeid.
OVERGREPSNETTVERKENE: Menn over hele landet er under etterforskning som følge av Vest politidistrikts arbeid. Foto: TV 2

Dette er mennene i overgrepsnettverkene

Menn over hele landet er under etterforskning i den svært omfattende overgrepssaken som Hordaland-politiet avslørte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergenspolitiet holdt søndag ettermiddag en pressekonferanse for å informere om avsløringen av flere omfattende pedonettverk. Prosjektet fikk navnet «Operasjon Dark Room», og avdekket 5500 ulike brukernavn.

24 menn i Vest politidistrikt er identfisert, og minst 26 saker er oversendt til andre politidistrikter. Etterforskning over hele landet har ført til ytterligere identifisering, anmeldelser og pågripelser.

– Det pågår etterforskning og vi legger til grunn av tallet vil stige. Siste pågripelse på fredag medførte ett større databeslag og gav oss flere nye brukerintentiteter som vi nå vil starte arbeide med å identifisere, sier påtaleansvarlig i Vest politidistrikt til TV 2 fredag.

Nedenfor er informasjonen TV 2 har innhentet om flere av mennene i saken. Listen oppdaterer vi fortløpende.

HORDALAND:

24 personer er identifisert i Vest politidistrikt. To personer er allerede dømt. To saker er henlagt, mens to saker håndteres av politiet i Sogn og Fjordane. Disse 16 er siktet:

Mann (24): Student, har ikke egne barn.

Mann (26): Førskolelærer, har ikke egne barn.

Mann (52): Butikkmedarbeider, har egne barn.

Mann (29): Ingeniør, har egne barn.

Mann (44): Ingeniør, har egne barn.

Mann (53): Selvstendig næringsdrivende, har egne barn.

Mann (38): Arbeidsledig, har egne barn.

Mann (28): Mekaniker, har egne barn.

Mann (50): Ingeniør, har ikke egne barn.

Mann (43): Arbeidsledig, har ikke egne barn.

Mann (32): Jurist, har ikke egne barn.

Mann (36): Selvstendig næringsdrivende, har egne barn.

Mann (45): Sjåfør, har egne barn.

Mann (23): Student, har ikke egne barn.

Mann (32): Økonom, har ikke egne barn.

Mann (39): Montør, har egne barn.

I tillegg er to dømt:

Mann (39): Mekaniker, har ikke egne barn. Dømt til syv måneders fengsel.

Mann (28): Har egne barn. Dømt til 75 dagers fengsel.

SOGN OG FJORDANE:

Mann (30): Arbeidsledig, har ikke egne barn. Status som siktet.

Mann (55): Selvstendig næringsdrivende, har ikke egne barn. Siktet.

ROGALAND:

Mann (Ukjent alder): Politiet i Rogaland fikk i mars oversendt en sak om en nå siktet mann som soner en lengre straff for liknende forhold. Han er ikke avhørt, men boligen hans ble ransaket i april.

Mann (Ukjent alder): For få dager siden fikk Sør-Vest politidistrikt en ny sak fra OP Dark Room. Øst politidistrikt jobber med en sak som har forgreininger til en mann i Rogaland. Politiet mistenker ham for å ha delt seksualiserte bilder og video av barn.

Mann (Ukjent alder): Politiet i Rogaland fikk oversendt nok en sak fra Vest politidistrikt og har siket en mann i Operasjon Dark Room.

MØRE OG ROMSDAL:

Mann (47): Sjåfør. Har egne barn, og ble domfelt i 2012.

NORDLAND:

Mann (30-årene): Offentlig ansatt, har ikke egne barn. Mannen ble siktet i mars 2016. Straffedømt i 2003 og 2011 for lignende forhold.

Mann (Ukjent alder): Mannen er siktet, men politiet er helt i innledningsfasen av etterforskningen og vil ikke gi ut noen opplysninger.

HEDMARK:

Mann (40-årene): Siktet for besittelse/deling av overgrepsbilder. Mannen er varetektsfengslet i fire uker, hvorav to med brev og besøksforbud på grunn av fare for bevisforspillelsesfare.

OPPLAND:

Mann (47): Fra Vest-Oppland. Ferdig etterforsket og dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for fildeling av overgrepsbilder.

Mann (Midten av 30-årene): Er siktet for besittelse/deling av bilder som viser misbruk av barn. Vedkommende er avhørt og har erkjent forholdene i siktelsen. Etterforskes videre.

Mann (Ukjent alder): Ble i høst dømt til fem måneders fengsel i en omfattende sak med bilder og video av svært grove handlinger mot barn og spedbarn. I ettertid har politiet i Innlandet fått tips om at denne mannen var en del av sakskomplekset i Operasjon Dark Room.

Mann (52): Mistenkt for fildeling/besittelse av bilder som viser misbruk av barn – uavklart status

TRØNDELAG:

Mann (60-årene): Siktet for seksuelt krenkende adferd overfor barn.

Mann (20-årene): Siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale samt for forsøk på medvirkning til seksuelt misbruk av barn.

Mann (50-årene): Siktet for deling og besittelse av overgrepsmateriale.

Mann (20-årene): Siktet for besittelse av overgrepsmateriale.

TROMS:

Mann (50-årene): Ble pågrepet i midten av april, og har vært varetektsfengslet i saken, som ikke er ferdig etterforsket. Politiet mener han har vært i besittelse av materiale som fremstiller barn i seksuelle situasjoner.

Mann (Slutten av 30-årene): I mai og juni sendte Vest politidistrikt to saker på mannen. I tillegg hadde politiet i i Troms mistanke om en tilsvarende sak som stammer fra et annet materiale, og har hatt en pågående etterforskning mot ham. Er straffedømt to ganger tidligere for besittelse av overgrepsmateriale.

FINNMARK:

Mann (60-årene): Siktet, og tidligere domfelt for seksuelle overgrep mot mindreårige. Politiet har gjort beslag av blant annet data og kommunikasjonsutstyr.

BUSKERUD:

Mann (30-årene): Mannens navn dukket opp i Operasjon Dark Room. Før sommeren ble han dømt til fengsel i 16 måneder for seksuell handling mot barn og seksuell omgang med barn under 14 år, melder Drammens Tidende. De nye opplysningene etterforskes nå av politiet.

AGDER:

En person er mistenkt, men ikke pågrepet. Politiet ønsker ikke å si mye om saken av hensyn til etterforskningen.

ØSTFOLD:

En person fra Østfold er identifisert gjennom Operasjon Dark Room, bekrefter politiet til NRK.

TELEMARK:

Mann (20-årene): Siktet og har i avhør erkjent straffskyld, melder TA. Politiet vil etterforske saken videre. Den dreier seg om chatting om seksuelle overgrep, samt besittelse av bilder og video som seksualiserer barn.

ROMERIKE:

Totalt er fire personer pågrepet og siktet på Romerike, etter at Vest politidistrikt identifiserte dem. De fire mennene mellom 28 år og 40 år, og siktelsene innebærer besittelse og deling av overgrepsmateriale, samt seksuell omgang med barn.

Politiets arbeid har resultert i at ytterligere 11 personer har blitt identifisert på Romerike, men er sendt videre til andre politidistrikt.

Politiet på Romerike etterforsker nå 34 norske brukere som de jobber med å få identifisert. De har også oversendt 35 saker til Kripos, fordi de antar at det er utenlandske borgere som står bak.

FOLLO:

To menn fra Follo skal være involvert i nettverket.

AKERSHUS:

Mann, ukjent alder. Follo-politiet etterforsker to saker, som involverer én gjerningsperson. Mannen er mistenkt, og har vært siktet for lignende forhold tidligere. Politiet vil ikke oppgi ytterligere opplysninger før mannen er avhørt.

SVERIGE:

En sak om en svensk person er sendt til Kripos, men de kan foreløpig ikke uttale seg om saken.