lederen i østfold frp om budsjettforhandlingene:

– Vi gir oss aldri på bilpakka.  Da får de heller kaste regjeringen

Grasrota i Fremskrittspartiet er kraftig irritert på Venstre og Kristelig Folkeparti, som de mener opptrer respektløst i de pågående budsjettforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er inne i en avgjørende fase, og er nå løftet opp til høyeste nivå. I helgen satt partilederne i Venstre, KrF, Høyre og Frp sammen i statsministerboligen for å prøve å hale det hele i land. Det har de foreløpig ikke klart, og forhandlingene fortsetter i dag.

Vil heller ut av regjering

Det er spesielt økte drivstoffavgifter som er en brannfakkel for mange i Frp. Fylkeslederen i Østfold, Leif Eriksen, mener at grasrota i partiet heller vil ut av regjering enn å gi seg på bilpakka.

– Vi gir oss aldri på bilpakka. Da får de heller kaste regjeringen, sier han til TV 2.

Eriksen er kraftig provosert over måten samarbeidspartiene opptrer.

– Når vi sitter i en mindretallsregjering så må vi gi og ta, men her er det bom stopp og det er ikke noe spørsmål en gang. Da får heller statsministeren stille kabinettspørsmål. Så får Venstre og Kristelig Folkeparti kaste oss, sier han til TV 2.

Vil ikke ha høyere priser

Bilpakken, med økte drivstoffavgifter og lettelser i bompengesatser og årsavgiften, har vært sentral i diskusjonene.

  • Regjeringen har lagt opp til å øke avgiften på bensin med 15 øre og diesel med 35 øre, mens det ikke er nok for de to andre partiene.
  • KrF vil øke avgiftene med ytterligere 15 øre på bensin og 20 øre på diesel, slik at avgiftene øker med 30 øre på bensin og 55 øre på diesel.
  • Venstre vil øke avgiften med ytterligere 35 øre for bensin og diesel med 65 øre, slik at avgiftene øker med 50 øre på bensin og 1 krone på diesel. I tillegg kommer prisstigningen.

Også forslaget om å kutte i bompengene for bilistene er noe KrF og Venstre reagerer kraftig på, men Frps fylkesleder mener det er umulig for Frp å gi seg, og dermed godta økte priser på drivstoff og i bomringen.

– Det er jo grunnfjellet vårt egentlig. Vi har strukket oss altfor langt med det vi har gjort, sier Eriksen til TV 2.

Regjeringspartiene har forsøkt å kompensere dette ved å legge inn andre tiltak, samlet har de lagt om lag tre milliarder kroner til ulike klimatiltak på bordet i forhandlingene, men de har foreløpig ikk eklart å bli enige.