MEGLERTOPP OM BOLIGPRISVEKSTEN:

Denne boliggrafen bør gjøre deg bekymret

Det er ekstreme forskjeller i boligmarkedet, advarer Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansminister Siv Jensen (Frp) kalte mandag inn til toppmøte for å diskutere tiltak mot den rekordhøye prisveksten i boligmarkedet.

– Det er utrolig krevende å finne nasjonale tiltak i et marked med så store forskjeller, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer, til TV 2.

– Usunn prisvekst

Det siste året har boligprisene steget med 12 prosent på landsbasis, viser tall fra Eiendom Norge.

Men forskjellene er enorme. I Oslo har prisene steget over 20 prosent, mens det i Stavanger har vært en nedgang på nesten fire prosent.

– Det er grunn til å være bekymret for boligprisveksten i Oslo. En sånn type vekst er usunn, og risikoen for en nedtur øker, sier Dreyer.

Se hva meglertoppen mener bør gjøres med boligmarkedet i intervjuet fra TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet øverst i saken!

– Kan endre seg raskt

Dreyer minner om at stemningen i boligmarkedet kan endre seg raskt.

– Vi skal bare tre år tilbake i tid før stemningen var en helt annen. Da var det fallende priser, også i hovedstaden. Det kan skje igjen, selv om boliger oppleves som den tryggeste investeringen nå.

Bekymret for markedet

Både sentralbanksjefen og Finanstilsynet har uttrykt bekymring for situasjonen i boligmarkedet. Norges Bank har uttalt at boligprisveksten og nordmenns gjeld bidrar til å gjøre norsk økonomi mer sårbar.

Meglerbransjen er imidlertid skeptiske til å stramme inn utlånspraksisen fra bankene og mener heller det må bygges flere boliger.

– Men er du ikke bekymret over at mange føler de inn på boligmarkedet, koste hva det koste vil?

– Den holdningen er bekymringsfull, men jeg har full forståelse for at de ønsker seg inn på markedet, sier Dreyer.