får problemer når de mister jobben:

– Jeg kan sitte en hel kveld og gråte fordi alt ser håpløst ut

Av de 550 arbeidsledige TV 2 har vært i kontakt, opplever syv av ti at deres psykiske helse har blitt dårligere eller mye dårligere etter at de mistet jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å være arbeidsledig er noe av det tyngste jeg har opplevd. Jeg har opplevd mye tungt, men dette har vært forferdelig. Man har så mye å gi, og man vil så gjerne jobbe. Jeg klarer ikke lenger å gå hjemme på dagtid, forteller Geir André Strømsvold (33) fra Vest-Agder.

Han er en av 70 personer TV 2s reportere og fotografer har møtt og intervjuet i forbindelse med nyhetsprosjektet «Arbeidsledighetens Ansikter». Totalt har vi vært i kontakt med 550 personer som har svart på en stor spørreundersøkelse.

Hensikten er å sette søkelyset på menneskene bak de høye arbeidsledighetstallene i Norge, hvilke utfordringer de møter på og om de får den hjelpen de trenger.

TØFT: Geir André Strømsvold (33) fra Vest-Agder forteller om hvor vanskelig det har vært å miste jobben.
TØFT: Geir André Strømsvold (33) fra Vest-Agder forteller om hvor vanskelig det har vært å miste jobben.

Sliter med selvfølelsen

I undersøkelsen oppgir 85 prosent av de de 550 arbeidsledige at selvfølelsen har blitt dårligere eller mye dårligere etter at de mistet jobben.

– Du føler at folk ser ned på deg når du ikke har en jobb, forteller Rebecca Talgø Olsen (21) fra Rogaland.

– Jeg blir oppgitt og lei meg. Man tenker «Er det meg det er noe galt med? Har jeg gått ut på dato? Er jeg ikke kreativ nok?», sier Leif Ostermann (57) fra Rogaland.

– Man mister selvtilliten og følelsen av å mestre når man ikke lenger kan bidra i samfunnet, sier Bettina Gravdal (20) fra Oslo.

Får dårligere psykisk helse

Mange sliter også med psykiske problemer. Svarene her er ikke til å misforstå. Syv av ti oppgir at de har fått dårligere psykisk helse etter at de ble arbeidsledige.

– Jeg kunne begynne å gråte av ingenting. Neste dag kunne alt være greit, så det var veldig mye opp og ned. Eller, sånn er det egentlig fortsatt, sier Hanne Hetland (33) fra Rogaland.

ARBEIDSLEDIG: Øyvind Lyshaug (38) fra Akershus. 
ARBEIDSLEDIG: Øyvind Lyshaug (38) fra Akershus. 

– Man blir deprimert, sliten og demotivert. Det er vanskelig å få dagene til å gå, forteller Øyvind Lyshaug (38) fra Akershus.

– Jeg fikk sammenbrudd. Jeg slet veldig, var langt nede og det tok lang tid før jeg kom meg opp igjen. Det er ikke lett å miste jobben, sier Anne Nilsen (27) fra Oslo.

– Kan gråte hele kvelden

Mange sliter også med nattesøvnen. 65 prosent svarer at de sover dårligere eller mye dårligere etter at de mistet jobben.

– Jeg kan legge meg klokken elleve og ligge våken til langt utpå morgenkvisten før jeg sovner av utmattelse. Andre kvelder kan jeg sitte oppe og gråte fordi alt ser håpløst ut, forteller Linda Kristine Grønnerud (34) fra Rogaland.

IKKE LETT: Det er ikke lett å miste jobben, sier Anne Nilsen (27) fra Oslo.
IKKE LETT: Det er ikke lett å miste jobben, sier Anne Nilsen (27) fra Oslo.

For nesten halvparten har ledigheten også gått utover samlivet.

– Jeg har en mann som jobber i oljebransjen. Han får stadig nye beskjeder om hva som vil skje med hans jobb, og det skaper konflikter hjemme, sier Magnhild Grude (32) fra Bergen.

Mange får psykiske lidelser

TV 2 har vist svarene i undersøkelsen til spesialpsykolog Katrine Sand i NAV Arbeidsrådgivning. Hver uke holdes kurs for arbeidsledige på Mulighetssentralen i Stavanger.

Hit kommer personer for å lære om hva som er vanlig å oppleve når man mister jobben, og ikke minst hvordan man kan takle problemene som oppstår.

MYE DÅRLIGERE: Slik opplever de arbeidsledige sin egen selvfølelse, søvn, samliv og psykisk helse. Foto: TV 2
MYE DÅRLIGERE: Slik opplever de arbeidsledige sin egen selvfølelse, søvn, samliv og psykisk helse. Foto: TV 2

– Svarene dere har fått er som forventet. Arbeidsledighet gir søvnproblemer og det går utover folks selvbilde. For de fleste er det et sjokk å miste jobben, sier hun.

Sand forteller at personer som går ledige over lang tid har økt forekomst av lettere psykiske lidelser som angst og depresjon.

– Hva er arbeidsledige mest redde for?

– Å aldri komme tilbake i jobb og at økonomien skal falle i grus. Mange går gjennom store omveltninger i livet sitt. Noen må selge eiendeler, mens andre blir kanskje nødt til å flytte, sier hun.