Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag presenterte TV 2 nyhetsprosjektet «Arbeidsledighetens ansikter». Vi har blant annet spurt 550 arbeidsledige om hvordan de opplever den jobben regjeringen gjør for å få flere i arbeid.

57 prosent svarer enten «dårlig» eller «svært dårlig». Kun fem prosent synes at Erna Solbergs regjering gjør en «god» eller en «svært god» jobb med å få flere ut i arbeid.

28 prosent svarer «verken god eller dårlig», mens 11 prosent svarer «vet ikke».

En som har mistet all tillit til regjeringen er arbeidsledige Kåre Høiland (55) fra Rogaland.

– Jeg har stemt blått i alle år, men i den situasjonen vi er i nå, er jeg stygt redd for at vi trenger en rød regjering, sier han.

Erna: – Forstår frustrasjonen

TV 2 har konfrontert statsminister Erna Solberg med tallene.

– Dette er mennesker jeg kjenner. Jeg kjenner personer som har mistet jobben sin i denne perioden og i tidligere perioder med høy arbeidsledighet. Det er ikke vanskelig å sette seg inn i deres situasjon, sier hun.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Statsminister Erna Solberg er lei seg på vegne av de som har mistet jobben, men viser til at oljeprisfallet gir store utfordringer i norsk økonomi.
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Statsminister Erna Solberg er lei seg på vegne av de som har mistet jobben, men viser til at oljeprisfallet gir store utfordringer i norsk økonomi. Foto: NTB Scanpix

– Vi må skape mange nok jobber, og det er en stor utfordring for hele den norske økonomien. Når vi var så oljeavhengige, så blir hele økonomien sterkt påvirket av fallet i oljeprisen, sier Solberg.

Statsministeren forsikrer de arbeidsledige om at regjeringen gjør alt de kan for å bedre situasjonen.

– Jeg forstår frustrasjonen, men det skapes jobber og vi håper å skape enda flere jobber i tiden fremover.

– Et naturlig svar

– Er det ikke bekymringsfullt at så mange arbeidsledige ikke har tillit til dere?

– At de ikke synes vi gjør en god jobb er et naturlig svar hvis man ikke selv får jobb, sier hun.

Solberg mener det er viktig at regjeringen sørger for at personer kvalifiseres til arbeidsmarkedet gjennom tiltak, for eksempel ved å ta etterutdanning.

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, synes ikke det er rart at kun 5 prosent av de 550 arbeidsledige synes at regjeringen gjør en god jobb.

– Regjeringen har gjort for lite for å møte den høyeste arbeidsledigheten på over 20 år. De fleste nye jobbene skapes i offentlig sektor, og folk ser at det ikke er bærekraftig på lang sikt, mener hun.

– Alvorlig for regjeringen

Nestlederen mener det er alvorlig for regjeringen at så mange arbeidsledige uttrykker misnøye.

– Hva ville dere gjort annerledes?

– Vi ville gjort to ting annerledes: Mer målrettede tiltak for de som er arbeidsledige. Det betyr blant annet flere tiltaksplasser og studieplasser.

– Vi ville også satset mer på tiltak rettet mot morgendagens industrier, for eksempel miljøteknologi, sier hun.