Helland styrte Rosenborg til historisk dobbeltriumf

Rosenborg ble første lag med to strake dobbeltriumfer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongsvinger - Rosenborg 0-4:

Pål André Helland slet med en «hemmelig skade» i dagene inn mot cupfinalen, men var selvsagt på plass da Kåre Ingebrigtsen presenterte startelleveren sin.

Og landslagsspilleren trengte ikke mange minuttene på å markere seg.

Lurte alle
Elleve minutter var spilt da Rosenborg fikk et frispark fra venstresiden, rundt 25 meter fra mål.

Alle, inkludert Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson, forventet et innlegg.

Men er det en som tør overraske, så er det Helland.

Han skrudde ballen rundt tomannsmuren til KIL og opp i nærmeste kryss, mens Fredrikson sto på lengste stolpe for å ha et forsprang når han skulle ut og plukke ned innlegget.

Helland var også involvert da RBK fikk en enda bedre start på den andre omgangen.

Tremålsscorer nummer ti i en cupfinale
Bare fire minutter var spilt da han slo et perfekt hjørnespark på hodet til Tore Reginiussen, som stanget inn 2-0.

Men Helland var ikke ferdig med det.

I løpet av halvannet minutt banket han inn to langskudd, og ble med det den første siden Bengt Sæternes gjorde det for Brann i 2004 som scorer tre mål i en cupfinale.

Han er nå inne i en eksklusiv klubb. Andre Krogsæter har rekorden med fire mål for Lillestrøm i 1985. Øvrige tremålscorere er Eldar Hansen (Rosenborg, 1960), Jack Farem (Skeid, 1955), Marlow Braathen (Lyn, 1945),Sverre Moe (Fredrikstad, 1932), Gunnar Dahl (Ørn, 1927), Berthel Ulriksen (Odd, 1926), Victor Nysted (Lyn, 1910).

– Jeg hadde det som plommen i egget. Jeg er veldig fornøyd med egen og laget sin innsats. Det er deilig for laget at vi avslutter på en sånn måte som både vi og publikum fortjener. Det henger høyt å få lov å avslutte med å vise hvor god jeg kan være, for jeg er ikke fornøyd med sesongen min sett under ett, sier en smilende Pål André Helland til TV 2 etter kampen.

– Hva betyr dette for deg?

– Det betyr alt i verden. Jeg elsker å holde på med fotball. Jeg elsker å lykkes og hater å mislykkes. Siden jeg da har hatt en tøff sesong, så gjøre det noe med meg. Jeg blir voldsomt revansjelysten. Jeg går og er sur og grinete i hverdagen, samtidig som jeg gleder meg over å være en del av laget. Jeg er tøff med meg selv. Folk har sikkert merket at jeg er flink til å si når jeg er god, men jeg er også flink til å være negativ med meg selv når jeg er dårlig, forteller Helland.

– Jeg er fryktelig komfortabel i dag. Det er deilig å spille store kamper. Jo større det er, jo mer trigget blir jeg. Det er sånne kamper man lever og ånder for som fotballspiller. Når man har stått med en ball og skutt på en garasje i hele oppveksten, og sett for seg å spille i en cupfinale, da må man være ydmyk, sier matchvinneren.

Hør intervjuet med Helland i videovinduet øverst!

Lagkamerat Christian Gytkjær var selvsagt glad på Hellands vegne.

– Jeg elsker det. Han har slitt i år. Det har vært høye forventninger til ham. Folk forventer hele tiden at han skal avgjøre ting. Han har også vært uheldig med skader, så dette unner jeg ham. Han er en godgutt, sier dansken til TV 2.

4-0-seieren gjør at Rosenborg for andre år på rad vinner både serie og cup. De er den første klubben som gjør dette i Norge.

– Vi er utrolig stolte. Det vi har gjort i Rosenborg de to siste årene er en utrolig prestasjon. Det er en hel klubb som har oppnådd dette. Vi har dradd i samme retning og jobbet for best mulige forhold til å utvikle oss i. I dag kan alle i klubben klappe seg selv på skulderen å være stolt, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

– Vi må spørre om det som skjedde i 1. omgang på sidelinja?

– Jeg er ikke vant til at trenere sier ting til mine spillere som overrasker og skuffer meg. Han får konsentrere seg om sine spillere, og så må han holde seg for god til å snakke om mine.

– Hva sa han?

– Det vil jeg ikke si. Jeg er ferdig med den episoden. Jeg takket ham for kampen og er ferdig med det. Så får vi håpe at han har lært.

– Ifølge Pimenta er dette slikt som skjer i kampens hete hele tiden?

– Det er mulig det skjer der han kommer fra, men her så gjør det ikke det. Det er langt over streken, syns jeg, forteller Ingebrigtsen til TV 2.

Lagene:
Kongsvinger: Otto Fredrikson - Fredrik Pålerud, Adrian Ovlien, Kirill Suslov, Jørgen Richardsen - Martin Ellingsen, Harald Holter, Ørjan Røyrane - Helio Pinto - Adem Güven, Maykel.

Rosenborg: André Hansen - Jonas Svensson, Tore Reginiussen, Holmur Örn Eyjolfsson, Jørgen Skjelvik - Mike Jensen, Anders Konradsen, Fredrik Midtsjø - Pål André Helland, Christian Gytkjær, Mushaga Bakenga.