sjokkerende avsløring av politiet i bergen:

Stort antall norske barn er misbrukt av minst 51 pedofile

51 norske menn er så langt identifisert som overgripere i Norgeshistoriens største overgrepssak som er under opprulling i politidistrikt over hele landet. – Omfanget har sjokkert oss, sier politiet i Bergen søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergenspolitiet holdt søndag ettermiddag pressekonferanse for å informere om avsløringen av flere omfattende pedonettverk.

* 51 norske menn er så langt siktet i en rekke overgrepssaker.

* 20 av mennene er hjemmehørende i Vest politidistrikt, mens resten er bosatt i resten av landet. 16 av disse sitter nå i varetekt.

* De aller fleste av de fornærmede barna som politiet har klart å identifisere, er norske. Flere foreldre har blitt fratatt foreldreretten som følge av politiets avsløringer.

* I en av sakene hadde den siktede mennene en gravid kjæreste, og avtalte at det ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.

– Vi har sendt saker til de fleste politidistrikt i Norge. Flere av de pågrepne er velfungerende og omgivelsene har blitt sjokkert etter avsløringen. Mange var godt utdannet og med høy IT-kompetanse, sier påtaleleder Janne Ringset Helme.

Vet du noe om saken? Kontakt TV 2s journalister her!

Det er ikke snakk om én sak, men et stort sakskompleks med mange uavhengige siktede og et stort antall fornærmede.

– Det er beslaglagt et stort antall bilder av barn i alle aldre, også spedbarn, sier etterforskningsleder Hilde Reikås på søndag pressekonferanse.

Det var også tilfeller av streaming, der man sender eller ser på overgrepene direkte.

Avdekket flere store pedofili-nettverk med norske menn

Dette er siktelsene

De 20 siktelsene gjelder følgende forhold:

  • Seksuell omgang og voldtekt på barn under 14 år
  • Seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år
  • Grov menneskehandel
  • Produksjon, oppbevaring og deling av fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn.

Flere saker gjelder forleding av barn til å vise seg frem nakne eller onanere via internett. Siktelsene har en strafferamme på opp til 15 års fengsel.

I en av sakene har en person innrømmet å ha begått overgrep mot sitt eget barn.

– Hvor mange av ofrene har man identifisert?

– Vi har ca 20 fornærmede her i vårt politidistrikt. De har vi foretatt tilrettelagt avhør av, sier Ringset Helme.

Politikere siktet

På listen over de siktede er det to tidligere eller nåværende politikere.

Den ene har hatt rikspolitiske verv for Frp og senere hatt sentrale verv i en kommune.

Også en Ap-politiker, som satt i kommunestyret er siktet. Han er siktet for seksuelle overgrep på barn under 14 år.

Det er kun menn på listen over siktede, blant annet disse, ifølge NRK:

* En mann i 30-årene skal ha chattet om overgrep på sine egne barn og avtalt med en annen å utføre overgrep.

* To personer i 20-årene skal ha planlagt overgrep. De skal ha delt videopptak av direktestreamede overgrep.

* En mann i 20-årene er siktet for overgrep mot 18 barn.

* En av de siktede mennene hadde en gravid kjæreste, og avtalte at det ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.

Politiet sa på pressekonferansen at en sak gjelder livestreaming av grove seksuelle overgrep på Filippinene. Her har gjerningspersonen sittet hjemme på Vestlandet og bestilt at foreldre skal utføre grove vaginale og orale samleier med sine egne barn.

Kontaktet særlig sårbare barn

Overgriperne har delt kontaktinformasjon til særlig sårbare barn.

Dette er barn som selv opplyser at de ikke er vant til å få komplementer, og at de derfor fortsetter å være i en overgrepsituasjon fordi de ønsker å bli satt pris på.

FBI har hjulpet norsk politi med å avsløre pedonettverk

– De vikler seg inn i en utrolig vanskelig situasjon. Disse sårbare fornærmede kan da få påtrykk fra flere overgripere, og vi ser også at de sitter og diskuterer tilnærmingen til disse sårbare barna. «Hva har du sagt til dette barnet?» Det er sjokkerende og det ryster oss, sier påtaleleder Janne Ringset Helme.

Overgriperne som har kontakt med hverandre gjennom disse nettverkene, gir hverandre aksept.

– De sier at det er helt greit du begår et seksuelt overgrep mot ungen din. Denne typen aksept er absolutt å øke risikoen for faktiske overgrep. Vi er rystet og sjokkert, og det er kjempeskummelt det som skjer over internett, sier Ringset Helme til TV 2.

I sitt arbeid har politiet kommet over internettsider som tilbyr incestforum. De ønsker nå å gå etter de som står bak disse nettsidene.

Politimann siktet i saken

En politimann i Vest politidistrikt er en av de siktede i saken, og denne etterforskningen er av habilitetshensyn flyttet til politiet i Sørvest.

– Så langt har vi ikke opplysninger om at politimannen er en del av et nettverk. Men saken er under etterforsking av Sørvest politidistrikt, og vi kan derfor ikke kommentere den ytterligere nå, sa politiet på pressekonferansen.

Politiet skal ha foretatt ransaking hos den siktede politimannen fredag. Mannen er foreløpig ikke pågrepet.

Fikk opplysninger fra FBI

FBI gjennomførte i fjor sommer en aksjon mot den krypterte delen av nettet, også kalt «det mørke nettet». Da de gikk gjennom materialet kom de over informasjon som ledet dem til Norge.

Politiet understreker søndag at sakskomplekset fra FBI bare er en liten del av materialet som har dannet grunnlag for opprullingen av sakskomplekset de nå jobber med.

Internt i politiet har sakene fått kodenavnet «Dark Room», for å vise til at delingen av overgrepsbildene har skjedd gjennom lukkede kanaler på internett.

Politiet har ikke ønsket å kommentere saken overfor media før pressekonferansen klokken 14. søndag.

Tidspunktet for pressekonferansen ble ifølge Bergens Tidende besluttet én dag i forveien, altså lørdag.

– Under pressekonferansen ønsker vi å informere om en del ting som er knyttet til saken. Utover det, kan vi ikke kommentere saken, til noen, sier Fløystad til BT.

Omfattende kritikk av Bergenspolitiet

Politiet i Bergen har fått massiv kritikk etter at VG avslørte at de har nedprioritert etterforskning rettet mot organisert narkotikakriminalitet, som følge av ressursmangel.

Til Dagbladet sa politidirektør Odd Reidar Humlegård fredag at politiet i Bergen har jobbet med en omfattende sak som vil sette politidistriktets prioriteringer i et nytt lys.

– Det er gjort en fantastisk innsats i saken av politidistriktet. Saken er veldig ressurskrevende og den har vært jobbet med i flere måneder, sa Humlegård til Dagbladet.

Han forsvarte deler av den harde prioriteringen politiet i byen har gjort, og opplyste at han selv har vært i Bergen to ganger for å få informasjon om pedo-opprullingen.