HYENE: Eric Aniva er tiltalt for å ha utført «renselsesritualer» på barn og enker i landsbyen i Malawi.. Her er han under en rettshøring i Blantyre i august.  
HYENE: Eric Aniva er tiltalt for å ha utført «renselsesritualer» på barn og enker i landsbyen i Malawi.. Her er han under en rettshøring i Blantyre i august.   Foto: Foto: AFP/Scanpix.

Dømt til to års fengsel:

Hiv-positive Eric hadde sex med 104 barn og enker

De ungene jentenes foreldre betalte mannen for å ha sex med døtrene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eric Aniva ble arrestert i juli etter at han - i et intervju med BBC - innrømmet å ha hatt sex med 104 personer. Dette skjedde mens han var klar over at han er HIV-positiv.

Tirsdag ble han dømt til to års fengsel og straffearbeid, for å ha hatt ubeskyttet sex med enker.

Betaler 35 kroner for «jobben»

I den lille landsbyen sør i Malawi hadde Aniva, som er i 40-årene, en jobb som på folkemunne kalles «hyene».

Det betyr at han står for «seksuell rensing» i landsbyen. Dette er praksis i en rekke landsbyer helt sør i landet. Dey forekommer også i en rekke andre afrikanske land, blant annet Kenya, Tanzania og Nigeria.

Tradisjonen er slik at dersom en mann dør i landsbyen, skulle enken ha sex med hyenen før hun kunne begrave ektemannen. Det samme skal gjøres om en kvinne aborterer - og over en tredagers periode etter at unge jenter har sin første menstruasjon. Ifølge landsbytradisjonen heter det at dersom en jente nekter å gjennomføre dette ritualet vil sykdom og i verste fall død ramme familien eller hele landsbyen. Familiene betaler for at hyene skal «rense» døtrene deres. Prisen lå på mellom 35 og 65 norske kroner.

Eric Aniva kan få fem år i fengsel. Foto: AFP/NTB Scanpix. 
Eric Aniva kan få fem år i fengsel. Foto: AFP/NTB Scanpix. 

Aniva fortale BBC at de fleste han hadde ligget med var unge jenter, ned i 12-årsalderen. Han hadde fortsatt å ha sex, selv etter at han for en tid tilbake fikk vite at han var HIV-positiv.

– Disse jentene liker å ha meg som deres hyene. De er stolt og forteller andre at denne mannen er en virkelig mann, som vet hvordan han skal glede kvinner.

I kjølvannet av dette intervjuet ble Aniva pågrepet etter ordre fra president Peter Mutharika. Men ingen av de ungene jentene har stått frem for å vitne mot mannen. Det er derfor ikke mulig å vite om han har smittet noen av dem med HIV.

Bør gjøre noe med systemet

Derimot har to av enkene anmeldt Aniva, og han kan derfor bli dømt for å videreføre en «skadelig kulturell skikk».

«Seksuell renselse»

Kusasa fumbi - seksuell renselse av unge jenter, etter at de har fått sin første menstruasjon.

Kulowa kufa - seksuell renselse av en enke, etter at ektemannen er død.

Fisi: En mann som kommer på nattlige besøk hos par som ahr problemer med å få barn.

Kilde: BBC/Nyasa Times

Strafferammen var fem år, men han fikk altså bare to års fengsel.

Selv om mange tar avstand fra hyene-praksisen, og spesielt raser mot at Aniva fortsatte etter at han fikk vite at han hadde HIV. Andre mener at det er urettferdig at han skal bli dømt for noe som er en vanlig tradisjon i en rekke landsbyer i Malawi, men også i flere av nabolandene.

– Hvorfor er bare Amiva tiltalt? Han ble leid inn av foreldrene for at han skulle ha sex med deres døtre. Hvorfor blir ikke de tatt for dette, sier Victor Mhango, leder for den nasjonale menneskerettighetsenteret.