KLEMMERE: Ti år etter at han sist forsøkte, fikk endelig Trond Giske bursdagsklem fra Jens Stoltenberg.
KLEMMERE: Ti år etter at han sist forsøkte, fikk endelig Trond Giske bursdagsklem fra Jens Stoltenberg. Foto: Anniken Huitfeldt / Twitter

Denne klemmen har Giske ventet på i ti år

Husker du Stoltenbergs pinlige avvisning av Trond Giskes iherdige forsøkte å få en klem på 40-årsdagen? I natt fikk Giske endelig klemmen sin - på 50-årsfesten!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ti år siden, da Trond Giske ble 40 år, forsøkte han å snike til seg en klem av daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Det gikk skikkelig dårlig.

Og det ble ikke bedre av at klemmeforsøket ble gjort i New York dagen før Stoltenberg skulle møte FNs generalsekretær Kofi Annan, og dermed festet på film av hele presse-Norge.

Historien om Stoltenbergs stive avvisningen ble nyhetssak på kveldsnyhetene her i TV 2, og fikk en dobbeltside i VG med tittelen «Jens i klemma».

Klemmesaken irriterte Stoltenberg

I etterkant innrømmet Jens Stoltenberg at han irriterte seg så mye over at fille-klemmen ble en sak hjemme i Norge, at han ikke klarte å legge bort tankene under pressekonferansen med Kofi Annan.

– Dette er for smått, tenker jeg. Og så tenker jeg «Nå må du ikke sitte å irritere deg over dette her, Jens», men så gjør jeg det litt likevel. Så jeg sitter på den der FN-pressekonferansen og tenker «Søren og!», fortalte Stoltenberg til TV 2 i 2006.

Se video av den pinlige klemmescenen under!

Her er Stoltenbergs stive avvisning av Giskes 40-årsklem

I går gikk det langt bedre.

Da feiret Trond Giske 50-årsdagen sin, og beviset på at klemmen fra Jens er i boks ble postet på Twitter av partikollega Anniken Huitfeldt under tittelen «Endelig en god klem. #trond50år»

Fikk klemmehjelp av Støre

Om Jonas Gahr Støres drahjelp var det som skulle til for å minne Stoltenberg på at det nå var tid for å gjøre om på den pinlige klemme-affæren, er uvisst.

Men for to uker siden, på selve bursdagen til Trond Giske, la i hvert fall Anniken Huitfeldt ut et bilde på Twitter hvor Giske får en god klem av partileder Jonas Gahr Støre.

«I dag er Trond Giske 50 år. Ser du @jensstoltenberg Han får en klem han av vår nye partileder», skrev Huitfeldt under bildet.

Den egentlige grunnen til ikke-klemmen

Teoriene i mediene etter klemmen som aldri kom i 2006 gikk ut på at Jens Stoltenberg ikke klemmer menn, bare kvinner.

Det irriterte Stoltenberg, for det mener han ikke er sant.

– Det som har irritert meg mest er at det har vært to siders oppslag i VG og på TV 2-nyhetene om at jeg ikke klemmer gutter. Jeg klemmer de som det passer seg å klemme, punktum! sa Stoltenberg til TV 2 i 2006.

Årsaken til hele klemme-styret med Giske forklarte Stoltenberg med at han oppfattet det slik at Trond Giske skulle hviske ham noe.

Det ville han ikke ha noe av foran alle pressefolkene.

– Da jeg kom, så var det masse tv-lys og blitslamper, så jeg skulle ta Trond i hånda – jeg hadde ikke tenkt å klemme han! Og så lente han seg mot meg, og så ble jeg litt usikker på om han skulle hviske meg noe eller om han skulle ønske meg velkommen, eller om han skulle gi meg en klem. Så det ble en litt uklar situasjon der, med en halvveis klem, sier Stoltenberg lattermild i intervjuet fra 2006.

Søndag morgen har Trond Giske ikke vært tilgjengelig for klemmekommentar