BEKYMRET FOR UNGDOMMEN: Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Holden, er leder ved økonomisk instiutt på Universitetet i Oslo.<b> Han mener ungdomsledigheten i Norge er mest bekymringsfull.</b> 
BEKYMRET FOR UNGDOMMEN: Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Holden, er leder ved økonomisk instiutt på Universitetet i Oslo. Han mener ungdomsledigheten i Norge er mest bekymringsfull.  Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Professoren er spesielt bekymret for en gruppe

Steinar Holden er dypt bekymret for unge mennesker som ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet.

Norge har i mange år vært blant landene i verden med lavest registrert arbeidsledighet, men etter at oljekrisen rammet for drøyt to år siden, har tallene steget.

I november 2014 var 86.658 registrert som helt ledige eller ledige på tiltak hos NAV. I oktober 2016 hadde tallet steget til 101.442.

Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Holden, er leder ved økonomisk instiutt på Universitetet i Oslo. Han sier at personer som står uten arbeid kan være mindre attraktive når de søker jobber.

– Har man vært arbeidsledig lenge, kan noen arbeidsgivere oppfatte det som et dårlig signal. Det gjør at man kanskje ikke når opp i en ansettelsesprosess der det er mange andre gode søkere, sier Holden til TV 2.

Bekymret for ungdomsledigheten

De siste månedene har reportere og fotografer fra TV 2 intervjuet arbeidsledige over hele landet. Målet er å finne ut mer om menneskene som skjuler seg bak ledighetstallene.

Klokken 21 søndag kveld presenteres den første saken i TV 2 Nyhetenes hovedsending og her på TV2.no.

Av de 550 personene vi har vært i kontakt med, er halvparten under 35 år gamle. Steinar Holden sier at unge mennesker er en sårbar gruppe når arbeidsmarkedet er så vanskelig som det er nå.

– Ungdomsledigheten er mest bekymringsfull. For unge mennesker er det viktig å komme inn på arbeidsmarkedet og få erfaring, sier han.

Kan få langvarige konsekvenser

Holden viser til at tidligere perioder med høy arbeidsledighet har fått store konsekvenser for ungdommer.

– De ungdomsgruppene som skal komme ut i arbeid, men ikke klarer det, har lavere jobbsannsynlighet også 20 år senere, sier han.

– Er det grunn til å satse mer på å få unge, i stedet for eldre, ut i arbeid?

– De langsiktige konsekvensene av at unge faller ut av markedet er større enn for eldre, men eldre som faller ut av arbeidslivet er også et stort problem.

Holden sier til at ledighet kan få store konsekvenser for den det gjelder.

– Det har negative effekter på mange områder. Det kan føre til familieproblemer, skilsmisser, økonomiske problemer og det kan gi negative helseeffekter.