INGEN AVTALE: Knut Arild Hareide (KrF) og de andre partilederne ble ikke enige lørdag kveld 
INGEN AVTALE: Knut Arild Hareide (KrF) og de andre partilederne ble ikke enige lørdag kveld  Foto: NTB Scanpix

Budsjett-kameratene fortsetter på overtid

Like før halv tolv lørdag kveld kom Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide ut av statsministerboligen med beskjed om at forhandlingene fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi når ikke fristen vi hadde satt til søndag kveld klokken 18, men vi tror fortsatt at det er mulig å få til en løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til TV 2.

Nye forslag på bordet

Lørdag kveld presenterte Venstre flere nye forslag for de andre partiene, som etter det TV 2 erfarer også blant annet inneholder mulige løsninger på den vanskeligste konfliktsaken under forhandlingene - den såkalte bilpakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun fortsatt har tro på at de vil komme til en løsning.

– Vi har hele tiden jobbet for å bli enige og for å legge frem et grønt og godt budsjett, og det har jeg fremdeles troen på, sier hun.

– Er det gjort reelle fremskritt i forhandlingene i dag?

– Vi har lagt frem flere gode forslag som vi mener at kan bringe forhandlingene fremover, men det er fortsatt mye som gjenstår, sier Skei Grande.

De nye forslagene betyr at partiene nå går hvert til sitt for å arbeidere idere og at det neppe blir noen forhandlinger søndag, men først mandag.

Helgens andre krisemøte

Regjeringspartiene Høyre og Frp har sittet sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF i til sammen sju timer i statsministerboligen uten å komme frem til en løsning på budsjettet for neste år.

Den mye omtalte bilpakken har vært det vanskeliste punktet i forhandlingene. Her har regjeringen foreslått å øke dieselavgiften med 35 øre og bensinavgiften med 15 øre, samtidig som årsavgiften på bil reduseres og det blir kutt i bompengene. Dette er fremsatt som et ultimatum fra regjeringspartiene.

Forslaget har skapt kraftig irritasjon i Venstre og Kristelig Folkeparti, fordi det er uvanlig at regjeringer stiller ultimatum før forhandlinger i Stortinget.

HAR FORTSATT TROEN: Venstre-leder Trine Skei Grande avbildet utenfor statsministerboligen lørdag kveld.
HAR FORTSATT TROEN: Venstre-leder Trine Skei Grande avbildet utenfor statsministerboligen lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix

– Det som skal til for å komme til enighet er at vi finner tiltak som får ned klimagassutslippene. Nå må vi også sette oss ned og se nærmere på de nye forslagene som Venstre og regjeringspartiene presenterte i kveld, sier Hareide.

– Opplever at alle har samme mål

Andre stridstemaer de fire partilederne må finne ut av handler blant annet om skatt, tiltak mot ledighet og bruk av oljepenger.

– Jeg opplever at alle partiene har som mål å komme frem til en løsning, sier Hareide.

– Dere hadde en frist for å bli enige i løpet søndag kveld. Hvor lenge kan dere utsette fristene dere selv setter?

– Det beste ville ha vært om vi hadde en løsning nå, og det har vært målet vårt. Men det er viktigere å bli enige om budsjettet enn at vi overholder tidsfristen, sier KrF-lederen.

Den praktiske konsekvensen av at partiene ikke blir ferdige innen fristen søndag klokken 18 er at samarbeidspartiene legger sine alternative budsjett inn i finansinnstillingen. Så vil det mest trolig bli laget en tilleggsinnstilling dersom de fire blir enige på et senere tidspunkt. Denne må komme før det er tillyst finansdebatt i Stortinget 5. desember.