INITIATIV: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel under et besøk i Sveriges Radio i oktober. 
INITIATIV: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel under et besøk i Sveriges Radio i oktober.  Foto: Pelle T Nilsson/Stella

Prins Daniel: – Vi må begynne å snakke sammen

Den svenske prinsen avslører hva han og kronprinsesse Victoria skal fokusere på fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes jeg har verdens mest spennende rolle. Jeg har hele tiden visst at jeg skal engasjere meg i helsespørsmål, sier den svenske prinsen til Aftonbladet.

I sommer etablerte han organisasjonen Generation Pep sammen med sin kone, kronprinsesse Victoria.

De har akkurat sluppet en ny kampanjefilm hvor de har fått den verdenskjente fysikeren og matematikeren Stephen Hawking til å medvirke. Prins Daniel mener det gir filmen troverdighet.

Helse og integrering

Han sier til avisa at det er viktig at vi bekjemper de store ulikhetene som finnes når det gjelder folks muligheter til god helse.

– Mener du at det er nødvendig å ta i bruk en annen fordelingspolitikk?

– Jeg kan ikke og vil ikke gå inn på den dype diskusjoner. Det er partipolitikk. Men 1,5 milliard mennesker lider av fedme og overvekt i verden, og stadig flere får diabetes 2. Alle deler av samfunnet må ta del i kampen mot denne utviklingen. Vi ønsker å samle ulike deler, og etterhvert kunne skape en folkebevegelse.

Prins Daniel sier at integrering er et annet problem. Han mener det er på tide å opprette gode møteplasser, og at vi er for dårlige til å snakke sammen i Sverige. Han forteller at de har bekjente fra Syria, som forteller om et helt annet samhold i Aleppo enn i Stockholm.

– Jeg skulle ønske at vi kunne klare å snakke sammen i heisen og vise mer interesse for hverandre.

Pappapermprinsen

– Hva tenker du om at barna dine vokser opp til å bli landets kanskje mest offentlige personer?

– Jeg er utrolig glad for å ha giftet meg med en så varm, klok og bra person som i tillegg er en fantastisk mamma. Hun gir våre barn en utrolig trygghet og mulighet.

Paret har nå kjent hverandre i 15 år.

Han sier at det jo er det man vokser opp med som er det normale, og at det normale handler om mye kjærlighet, varme og omtanke.

– Jeg uroer meg mer for de som vokser opp uten engasjerte foreldre. Som nå i kjølvannet av Syria-krisen hvor det kommer unge mennesker alene fra andre kanter av verden. Det er de vi skal uroe oss for.

Prins Daniel ble historisk da han som en av de første kongelige tok pappaperm med Estelle (nå 4 år) . Det sier han var en selvfølge og nå ser han frem til en ny permisjon sammen med lille Oscar.