TV 2 Nyhetene har bedt arbeidsledige ta kontakt med oss. 550 har meldt seg og besvart en undersøkelse. I tillegg har vi møtt og intervjuet 70 arbeidsledige i flere norske byer.

Se intervjuene i toppen av saken.

«Å skaffe trygge arbeidsplasser til enda flere er regjeringens viktigste jobb», erklærte finansminister Siv Jensen under finanstalen på Stortinget i oktober.

Vi har derfor spurt arbeidsledige om hvordan de opplever den jobben regjeringen gjør for å få flere i arbeid.

Svarene er ikke til å misforstå:

57 prosent svarer enten «dårlig» eller «svært dårlig». Kun fem prosent synes at Erna Solbergs regjering gjør en «god» eller en «svært god» jobb med å få flere ut i arbeid.

28 prosent svarer «verken god eller dårlig», mens 11 prosent svarer «vet ikke».

– Har stemt blått i alle år, men ...

En som har mistet all tillit til regjeringen er arbeidsledige Kåre Høiland (55) fra Rogaland.

– Jeg har stemt blått i alle år, men i den situasjonen vi er i nå, er jeg stygt redd for at vi trenger en rød regjering, sier han.

IKKE TIL Å MISFORSTÅ: Slik fordeler svarene fra arbeidsledige seg på spørsmålet om hvordan de opplever den jobben regjeringen gjør for å få flere ut i arbeid. 
IKKE TIL Å MISFORSTÅ: Slik fordeler svarene fra arbeidsledige seg på spørsmålet om hvordan de opplever den jobben regjeringen gjør for å få flere ut i arbeid. 

Tatjana Strømme (43) fra Oslo savner en regjering som har større forståelse for hvordan det er å stå utenfor arbeidslivet.

Dette må du vite

  • Undersøkelsen ble besvart i perioden 4.-25. oktober.
  • TV 2 har brukt sosiale medier for å komme i kontakt med arbeidsledige.
  • Totalt har 550 svart på undersøkelsen. Samtlige oppgir at de oppfatter seg selv som hovedsakelig arbeidsledig og at de ønsker å jobbe.
  • 56 prosent er kvinner, 44 prosent er menn. Snittalderen er 35,4 år.
  • 91 prosent oppgir at de har fullført videregående skole. 34 prosent har utdanning fra universitet eller høgskole. Fem prosent har tatt en mastergrad.
  • De 550 jobber i 77 ulike bransjer. De ti største er oljebransjen (underleverandør) (18%), kontor (9%), helse (8%), annet (5%), oljebransjen (5%), bygg og anlegg (4%), IKT (4%), transport (4%), overnatting og servering (3%), industri (ikke oljerelatert) (3%).

– Jeg ønsker meg en regjering som kommer nærmere menneskene som helt ufrivillig står uten jobb.

Slik svarer Hauglie

TV 2 har konfrontert arbeidsminister Anniken Hauglie med svarene.

– Det er beintøft for menneskene som står midt oppi dette. Å miste jobben er utrolig krevende, og derfor er det viktig at vi bruker penger på å holde hjulene i gang for å sikre de jobbene som er, men også legge til rette for å skape flere arbeidsplasser.

– Bare fem prosent sier dere gjør en god jobb. Disse tiltakene kan de ikke ha sett mye til?

– Vi ser at tiltakspakkene begynner å virke, men når man står uten jobb, er det beintøft og det har jeg full forståelse for.

Ledigheten øker

Arbeidsledighet rammer mennesker over hele landet. I november 2014 var 86.658 registrert som arbeidsledige hos NAV. Siden den gang har tallet steget til 101.442.

Selv om ekspertene var enige om at ledighetstoppen var nådd i sommer, tok de dessverre feil. I oktober ble ytterligere 349 registrert som ledige hos NAV.

I flere av intervjuene uttrykker arbeidsledige misnøye med hjelpen de får fra NAV. Slik svarer Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik på spørsmål om han føler at NAV har tillit blant arbeidsledige:

– Vår opplevelse er at folk kommer til NAV og benytter seg av tiltakene våre. I møtene med brukerne, har vi en god dialog og god kontakt. Men vi må hele tiden jobbe med å skape tillit, sier han

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255