SPORTSSJEF, DAGLIG LEDER OG SPILLER: Espen Nystuen, her avbildet i Sandefjord-drakt tidligere i sin karriere, styrer det meste i Kongsvinger.
SPORTSSJEF, DAGLIG LEDER OG SPILLER: Espen Nystuen, her avbildet i Sandefjord-drakt tidligere i sin karriere, styrer det meste i Kongsvinger. Foto: Bendiksby, Terje

– Den eneste spilleren i verden som kan sparke og ansette trenere

Kongsvingers veteranstopper Espen Nystuen skaper overskrifter i England.

Cupfinalist Kongsvingers Espen Nystuen skaper overskrifter utenfor landets grenser.

Veteranstopperen får vist seg frem i beste sendetid i BBC-programmet World Football Show og i en lengre artikkel på den britiske TV-kanalens nettsider.

Årsaken er enkel: Nystuen skal være den eneste spilleren i verden som har muligheten til å sparke og ansette trenere på egenhånd.

– Treneren er sjef på banen, jeg er sjefen utenfor banen
Espen Nystuen er nemlig ansatt som daglig leder og sportssjef, samtidig som han er spiller i klubben.

– Jeg har en veldig spesiell rolle i Kongsvinger, innrømmer Nystuen overfor BBC World Football Show.

Det var nemlig Espen Nystuen som ansatte suksesstreneren Luis Berkemeier Pimenta i 2014.

STYRER ALT: Kongsvinger-spiller Espen Nystuen kan både sparke og ansette treneren - på egenhånd. 
STYRER ALT: Kongsvinger-spiller Espen Nystuen kan både sparke og ansette treneren - på egenhånd.  Foto: www.kil.no

Nystuen forteller at han klarer å skille mellom rollene som sportssjef og spiller mens han er på banen.

– Luis er min sjef på banen, og jeg er sjefen utenfor banen. Det er jeg som tar alle avgjørelse i klubben, forklarer han.

– Gjør hva treneren sier på banen
34-åringen minner om at han ikke lenger er en spiller i sin beste alder, selv om han denne sesongen spilte 22 kamper og scoret ett mål i OBOS-ligaen.

– Jeg er definitivt på vei ned som en spiller. Men når jeg er på banen, så spiller jeg som jeg alltid har gjort, uansett hvem som er trener. På banen er det selvsagt treneren som tar alle avgjørelsene. På kontoret mener jeg at jeg har klart å skape en god atmosfære. I min rolle som daglig leder og sportssjef må jeg ha evnen til å forholde meg rolig. Ute på fotballbanen er det mer følelser, poengterer han.

Kongsvinger-lederen innrømmer at han likevel har hatt sine sportslige uenigheter med Pimenta.

– Er ferdig om han vraker meg
Han føler seg ikke sikker på å starte søndagens cupfinale mot Rosenborg.

– Men om Luis vraker meg, da er han ferdig, spøker Nystuen, før han blir litt mer alvorlig.

– Hovedtreneren gjør selvsagt det han mener er best for laget, men i min rolle har jeg også et ansvar fra som skjer på B-laget og på juniorlaget. Vi er ikke alltid enige om bruken av unggutter i løpet av kampene, og hva som er best med tanke på utvikling av disse. Men det har fungert veldig bra til nå, selv om vi har hatt våre diskusjoner, konstaterer Nystuen, som drømmer om Kongsvingers første cuptrofé i klubbens 124-årige historie.

– Rosenborg er kanskje de største favorittene som noensinne har vært i cupfinalen, men om vi jobber hardere enn dem kan alt skje, sier Kongsvingers spiller nummer ti, sportssjef og daglige leder.