Kaller dyrere drivstoff en katastrofe for distriktene

STJØRDAL (TV 2): I utkant-Norge rister folk på hodet over regjeringens foreslåtte økning i drivstoffavgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den foreslåtte avgiftsøkningen på 15 øre per liter for bensin og 35 øre per liter for diesel skal få folk til å bruke bilen mindre og dermed minske de skadelige utslippene.

Men utenfor de store byene har folk ikke noe alternativ til å bruke bilen. Det eneste de vil merke av regjeringens miljøpolitikk, er at det vil koste mer å fylle tanken.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Det er altfor dyrt, sier Britt Lien i Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Ikke bare å hoppe på bussen

I utkanten av Stjørdal kommune er det knapt en buss å se, langt mindre tog, trikk eller T-bane. Her har folk ikke noe annet valg enn å bruke bilen til sine daglige gjøremål.

– Skal du ha deg et par støvler, må du mange steder kjøre mange mil, sier Ragnhild Sørgjerd.

Mens regjeringen sitter i intense budsjett-diskusjoner med Venstre og KrF og drivstoffavgiften er en av de mest kompliserte sakene, er Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes (Sp) mest opptatt av å få folk til å bosette seg på landsbygda.

– Nå står vi i Forradalen i Stjørdal. Kommunen ønsker å tilrettelegge for at folk bosetter seg her og trives her. Så har vi en regjering som fører en distriktsfiendtlig politikk når man pålegger folk som bor her ekstra avgifter, sier Vigdenes.

– For å si det enkelt, hvis jeg skulle ventet på bussen her nå, så hadde jeg blitt stående lenge. Det finnes ingen alternativer. Dette må de slutte med, sier ordføreren.

Koster tusener i året

Vigdenes påpeker at mange er nødt til å kjøre langt når de skal på jobb.

– Hvis du pendler til Trondheim fem mil hver vei, så vil det koste deg med regjeringens forslag 1000 kroner mer i dieselavgift pluss 1700 kroner i redusert pendlerfradrag.

I Overhalla, hjemstedet til Venstre-leder Trine Skei Grande, er familien Rian/Osp avhengig av to biler for å få hverdagen til å gå opp.

– Det er ganske katastrofalt for distrikts-Norge, sier Sandra Rian.

– Vi er avhengig av bil for å komme oss til butikk og barnehage, ungene skal komme seg på skolen. Jeg håper at de tenker seg om før de begynner å øke avgiftene mer enn de allerede har gjort, fortsetter småbarnsmoren.