E-SJEF: Mike Pompeo utnevnes til ny CIA-sjef av påtroppende president Donald Trump. 
E-SJEF: Mike Pompeo utnevnes til ny CIA-sjef av påtroppende president Donald Trump.  Foto: AFP/Saul Loeb

Trump utnevner CIA-sjef som mener Snowden fortjener dødsstraff

Trumps utnevnelse av ny sikkerhetsrådgiver, CIA-sjef og justisminister signaliserer en skarp dreining mot høyre i sikkerhetspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har utpekt Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver, Mike Pompeo til sjef for CIA og Jeff Sessions til justisminister.

Alle tre har en kompromissløs tilnærming til nasjonal sikkerhet og skiller seg vesentlig fra Obama-administrasjonens linje, skriver CNN. Alle har takket ja til jobben, heter det i en kunngjøring fra Trumps overgangsteam.

Michael Flynn ledet tidligere USAs militære etterretningstjeneste og er kjent som en kontroversiell general.

57-åringen har vært en frittalende kritiker av president Barack Obama og hans forsvars- og utenrikspolitikk, og han deler blant annet Donald Trumps syn på behovet for å bedre forholdet til Russland.

I fjor reiste Flynn til Moskva der han sammen med blant andre president Vladimir Putin deltok i feiringen av den statlige TV-kanalen RT.

Snowden-kritiker

Mike Pompeo blir ny sjef for den mektige etterretningstjenesten CIA. Han beskrives som en konservativ republikaner og er en uttalt kritiker av president Obamas atomavtale med Iran.

Som medlem av etterretningskomiteen i Representantenes hus har Pompeo uttalt at varsleren Edward Snowden fortjener dødsstraff for å ha kopiert og delt dokumenter om hemmelige overvåkingsprogrammer, melder nyhetsbyrået AP.

Snowden-lekkasjene viste at amerikanske myndigheter overvåker og lagrer enorme mengder telefon- og datatrafikk fra intetanende borgere verden over.

Trofast Trump-støttespiller

Jeff Sessions var den første senatoren som støttet Trump og har blant annet stilt seg bak Trumps harde linje mot immigranter.

I 1986 trakk han seg som søker til en stilling som dommer etter beskyldninger om å ha kommet med rasistiske uttalelser. Blant annet skal han ha kalt en farget statsadvokat for «boy». Sessions nektet for beskyldningene.

Sessions har kranglet med de to siste demokratiske justisministrene om hva slags rettigheter terrormistenkte skal ha og om stengingen av fangeleiren på Guantánamo.

Utnevnelsen til posten som nasjonal sikkerhetsrådgiver krever ikke godkjenning fra Senatet. De to andre postene må godkjennes av de folkevalgte. (©NTB/TV 2)