APP: En bruker viser hvordan Uber-appen fungerer.
APP: En bruker viser hvordan Uber-appen fungerer. Foto: Daniel Sorabji/AFP

Uber i Danmark: – Vi frakter mobiler, ikke passasjerer

Talsmann anbefaler sjåførene å se på Uber som en frakttjenste, ikke transport av passasjerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare i Norge at Uber skaper debatt. Tidligere i år la det amerikanske selskapet ned den omstridte tjenesten Uberpop i Sverige. Dette skjedde etter hele 27 dommer som slår fast at Uberpop, som drives med vanlige privatbiler, er piratkjøring, og ikke samkjøring.

Nå møter også selskapet motstand i vårt naboland i sør.

Fredag ble nemlig en Uber-sjåfør dømt for ulovlig taxikjøring av dansk landsrett, som tilsvarer lagmannsretten i Norge, skriver TV 2 Danmark.

Dømt for to turer

Uber går ut på at personer som trenger skyss kan registrere reisen sin via applikasjonen og få sitte på med frivillige sjåfører. Virksomheten har vært mye omstridt fordi den utfordrer den eksisterende taxinæringen, uten å ha sjåfører med taxiløyve. Kostnadene er lavere enn de regulerte taxiprisene, fordi hensikten er å få skyss av noen som skal samme vei.

Den aktuelle sjåføren i Danmark er dømt på bakgrunn av to kjøreturer, selv om vedkommende har gjennomført over hundre turer totalt. Derfor mener tjenesten at dommen fredag ikke omhandler hele Uber.

– Frakt mobiltelefoner

Selskapet oppfordrer dermed sjåførene til å se på tjenesten på en helt ny måte.

– Hvis du føler for å ta en slik tur, som de to som ble dømt som ulovlige, så anbefaler vi at du i stedet for å kjøre personer med ledsagende mobiltelefoner, frakter mobiltelefoner med ledsagende passasjerer, skriver talsmann Nikolaj Jørgensen i en oppfordring til passasjerene, ifølge TV 2 Danmark.

Talsmannen sammenligner virksomheten med et flyttebyrå som frakter møblene, men hvor eieren også får sitte på til sin nye bolig.

– Det er viktig å understreke at Uber er flere ting, der er ikke kun passasjertransport, vi kjører også pakker, sier Jørgensen.