VW har bestemt at det skal spare mye penger i årene framover. 30.000 stillinger skal fjernes. Samtidig er det gitt løfter om at det skal satses knallhardt på elbiler i årene framover.
VW har bestemt at det skal spare mye penger i årene framover. 30.000 stillinger skal fjernes. Samtidig er det gitt løfter om at det skal satses knallhardt på elbiler i årene framover.

VW vil kutte 30.000 ansatte – og satse enda mer på elbil

Skal spare 34 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden slo Dieselgate ned som en bombe. VWs bevisste utslippsjuks betegnes som den største skandalen i bilbransjen.

Siden den tid har VW-konsernet jobbet knallhardt både med å stable troverdigheten på bena, samtidig som en skal videreutvikle både dagens- og nye modeller.

Men nå er det bestemt at det må kuttes. Betydelig. Samtidig skal det startes en større satsning på utvikling av elbiler.

Nedbemanningen omfatter rundt 23.000 stillinger bare i Tyskland. I tillegg kommer altså 7.000 stillinger globalt, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

Totalt er antall ansatte i VW knappe 200.000.

Ingen tvungne oppigelser før 2025

Nedbemanningen skal skje over tid, og selskapet lover ifølge Reuters at det ikke skal bli noen tvungne oppsigelser før eventuelt i 2025.

Nedbemanningen fram til det skal skje ved naturlig avgang og tidlig pensjon.

Resultatet av denne sparepakken skal være på 3,7 milliarder Euro, tilsvarende rundt 34 milliarder kroner.

Berører ikke andre merker

Fagforbundene i konsernet oppgis å stille seg bak planene. Og kuttene gjelder kun den delen av konsernet som produserer merket Volkswagen.

I tillegg produseres en rekke andre bilmerker under VW-paraplyen: Audi, Skoda, Seat, Porsche, Lamborghini og Bugatti.

Totalt sysselsetter konsernet 624.000 personer, hvorav 282.000 er lokalisert i Tyskland.

Satser på elektrisitet

Men det blir ikke bare kutt. VW har også konkrete planer om å satse stort på elektriske biler.

– Dette fikk vi se under bilmessen i Paris. VW er et stort konsern, og de har bestemt seg for at det er elektrisitet som er veien videre. Konseptbilen deres I.D, som ble vist i Paris, skal gi oss en pekepinn på hva de tenker i årene framover, sier redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Nye stillinger

Den nye elbil-satsningen skal resultere i rundt 9.000 nye stillinger.

– VW vil være ledende på dette området. Det har vært en særstilling rundt elbiler i Norge. Men framover kommer dette til å bli viktig også i resten av verden. VW vil selge en million elbiler i året innen 2025, forteller Brooms redaksjonssjef.

Dette kan bli den viktgiste modellen sine Bobla