Kvinne sultet i hjel – Oslo kommune får millionbot

Oslo kommune har fått en bot på 2 millioner kroner for å ha gitt mangelfullt helse- og omsorgstilbud til en kvinne som døde av avmagring i sitt eget hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har tatt ut siktelse mot Oslo kommune for brudd på helsepersonelloven, etter at en kvinne i 60-årene ble funnet død av avmagring i sitt eget hjem, skriver VG.

Kommunen er siktet for ikke å ha kartlagt kvinnens behov for omsorg og helsehjelp, samt ikke å sette i gang tiltak etter at det ble sendt inn bekymringsmeldinger,

De er ilagt et forelegg på 2 millioner kroner for overtredelsen.

Sultet i hjel

Den nå avdøde kvinnen ble ifølge siktelsen overført fra Madserud sykehjem til sitt eget hjem i Oslo i januar 2015.

I den påfølgende perioden unnlot kommunen å gi kvinnen nødvendig og forsvarlig omsorg og helsehjelp, ifølge forelegget.

Kvinnen ble funnet død av avmagring høsten 2015.

Det tok 16 dager fra kvinnen døde til hun ble funnet.

– Tragisk sak

Oslo kommune sier de tar ansvar for det som har hendt, og erkjenner at det har skjedd systemsvikt.

– Dette er en tragisk og vond sak for alle. Særlig for de pårørende. Vi tar ansvar for det som har skjedd. Likevel, jeg vil understreke at alle innbyggere i Bydel Ullern skal føle seg sikre på at de får forsvarlig helsehjelp når de har behov for det, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Ullern til avisen.

Kommunen opplyser at de er villig til å vedta forelegget, som ble skrevet ut i august, men er i dialog med politiet om størrelsen på boten.

– Vi er i dialog med kommunen, som har bedt om utsatt svarfrist, bekrefter politiadvokat Tone Bysting til TV 2.

Politiet: – Alvorlig

Politiet sier de ser alvorlig på saken, som ble varslet 28. august i fjor.

– Politiet mener denne saken er alvorlig fordi en dement kvinne under kommunens omsorg har dødd av avmagring, sier Bysting.

For fire år siden fikk Oslo kommune en bot på 500.000 kroner etter at to eldre kvinner frøs i hjel utenfor sine hjem. Saken ble senere trukket av påtalemyndigheten.

Politiadvokaten vil ikke kommentere grunnlaget for størrelsen på boten som kommunen nå ilegges, ettersom forelegget enda ikke er vedtatt.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at det er sammenheng mellom botens størrelse og sakens alvorlighetsgrad, sier hun.

(NTB/TV 2)