Skitopper ringte rundt til astma-kritikere

Ledere, løpere og journalister reagerer på Skiforbundets «klargjøring» av astmasaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2): Skiforbundet har vært under hardt press siden dopingstraffen mot Martin Johnsrud Sundby og avsløringene om at friske løpere også får astmamedisin.

TV 2 kan nå avsløre at flere ansatte i Skiforbundet har ringt rundt til utøvere, trenere, og journalister i etterkant av kritiske oppslag i media i kjølvannet av astmasaken.

Sportssjef i privatlaget Team Santander, Jørgen Aukland, er en av flere som reagerer på måten han er blitt kontaktet på av ansatte i Skiforbundet.

– Mer ydmyk

– Jeg synes de kunne vært mer ydmyke fra starten av, og tatt litt mer hensyn til hva resten av langrennsverdenen synes om saken, sier Aukland til TV 2.

Aukland ble kontaktet av Skiforbundet samme dag som det ble kjent at Johnsrud Sundby hadde brutt dopingreglene. Også i etterkant av et intervju med Justyna Kowalcyk på TV 2, og noen Facebook-kommentarer fra den polske stjernen fikk Aukland følgende SMS av markedssjefen i Skiforbundet, Espen Bjervig:

«Hei. Trodde vi var enige om at NSF og Santander ikke skulle skyte på hverandre, dette er langt over streken, her må du rydde opp.»

Aukland reagerer på tonen i den dialogen han ha hatt med Skiforbundet.

– Jeg som sportssjef kan ikke legge noen munnkurv på Justyna. Hun har egne meninger som hun har hatt i mange år. Og det hun sier og representerer er vel det alle utenfor Norges landegrenser mener, sier han.

Bjervig bekrefter at han har sendt meldinger til personer i private lag, og journalister.

– Ikke for å påvirke dem, men for å fortelle hvordan vi ser på saken. Det vil være en naturlig del av jobben min, sier han til TV 2.

Og legger til.

– Hvis jeg virker lite ydmyk, så beklager jeg det. Det har ikke vært meningen. Min mening når jeg har vært i kontakt med andre interessenter i Ski-Norge, så har jo det vært for å klargjør og tydeliggjøre ting.

– Ringte Saarinen

Også landslagssjef Vidar Løfshus har ringt direkte til flere utlendinger som har uttalt seg kritisk om Norge.

– Hvor mange løpere har du kontaktet?

– Ikke så mange. (Maurice) Manificat, (Aino-Kaisa) Saarinen, og (Sami) Jauhojärvi har jeg pratet med, sier Løfshus.

– Hvorfor har du tatt kontakt?

– Jeg er opptatt av at sannheten skal fram. Og her har det vært språkproblemer, noen av dem er ikke så gode i engelsk, så de har kanskje ikke fått med seg alle detaljer når de har pratet med journalister. Så jeg ønsker å fortelle dem hva som har skjedd i saken.

TV 2 vet at Aino Kaisa Saarinen ble meget forundret over henvendelsen fra Løfshus.

– Forstår du at noen synes at det kanskje er en ufin ting å gjøre?

– Ja, hvis det er noen som vurderer det sånn så er det greit det, men jeg er en direkte person, og en person som gir direkte tilbakemeldinger. Og da er det viktig for meg at sannheten skal fram.

Flere journalister og kommentatorer har blitt aktivt kontaktet av Skiforbundet. Deriblant Sveriges mest kjente langrennsskribent, Tomas Pettersson. Han ble første gang ringt opp i forkant av pressekonferansen med Johnsrud Sundby. Men har også i ettertid fått flere telefoner.

– Jeg har vel fra høytstående personer i Skiforbundet fått oppfordringer og «tips» om å rette blikket mitt mot Sverige i stedet for å fortsette å granske det som skjer i Norge, sier Pettersson.

Han hevder at han aldri har opplevd noe lignende i sin journalistiske karriere.

– Men det er vel alltid den beste krisehåndteringen. Forsøke å finne noe annet som media skal fokusere på. Det er alltid bra når man er i trøbbel selv, sier han sarkastisk.

– Godt ment

Lederen i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, forstår reaksjonen til de som har blitt oppringt av Skiforbundet. Han har vært kjent med at telefoner er tatt, men han innrømmer at det kanskje ikke har vært riktig strategi.

– Sett i ettertid med alle oppslagene som har vært, så hadde man kanskje vurdert dette på en annen måte. Men det var nok gjort i god mening.

Under sin åpningstale på Beitostølen fremstod han som langt mer ydmyk enn det andre i Skiforbundet har vært i kjølvannet av astmasaken.

– Dette er ikke medieskapt. Vi har selv ansvaret for den situasjonen vi er i, sa han fra talerstolen.

Skogstad synes likevel det er vanskelig å kommentere de konkrete telefonene som har gått fra Løfshus og Bjervig.

– Det er vurderinger de har gjort, og det må jeg i så fall snakke med dem om hvordan de var tenkt. Så det blir vanskelig for meg å gi et svar på.

– Men harmonerer dette med ydmykhet?

– Det kan sikkert diskuteres.