Høgmo-avskjeden gjør at NFF styrer mot underskudd

Både sportslig og økonomisk har det vært et trist år for Norges Fotballforbund. Avskjeden med Per-Mathias Høgmo gjør at NFF styrer mot et underskudd på nærmere fem millioner kroner.

Norges Fotballforbund har så langt i år styrt mot et nullresultat.

Men det var før Per-Mathias Høgmos karriere som norsk landslagssjef var over.

Å fjerne Høgmo koster totalt rundt fem millioner kroner. Dette regnskapsføres for 2016.

TV 2 får bekreftet at NFF dermed styrer mot et underskudd på rundt fem millioner kroner.

Se reportasje øverst i artikkelen.

– I tillegg til lønn ut kontraktsperioden betaler vi pensjon og arbeidsgiveravgift også, så det blir noen andre økonomiske konsekvenser av at han går ut. Det blir et krevende resultat i 2016 på grunn av dette, sier Arstad til TV 2.

På et frokostmøte i sommer, og på en ny pressekonferanse i oktober, uttalte den konstituerte generalsekretæren at det lå an til et nullresultat. Høgmo-exiten betyr dermed et underskudd i størrelsesorden fem millioner kroner.

– Forhåpentligvis mottar vi noen tilskudd fra UEFA og FIFA, som ofte ikke er 100 prosent klart før utpå høsten. Dette har vi ikke fått bekreftet helt sikkert ennå. Men per i dag tyder alt på røde tall, bekrefter han.

Ulike skjebner for støtteapparatet

De tre personene fra Høgmos støtteapparat som fortsatt har en jobb i NFF-systemet er: Administrativ koordinator Are Hokstad, materialforvalter Simon Day og keepertrener Frode Grodås (har hatt 30 prosent stilling som keepertrener for landslaget, 70 prosent som ansatt i NFF).

Assistenttrener Jarl Torske har et engasjement som utløper ved årsskiftet, det samme gjelder hans stilling som fagsjef for aldersbestemte landslag gutter.

– Vi er i samtaler om å forlenge fagsjefstillingen, skriver Torske i en SMS til TV 2.

En annen assistenttrener, Martin Foyston har – i likhet med Høgmo – en kontrakt med varighet ut 2017.

– Her har vi en gjensidig oppsigelsestid på tre måneder. Vi er i dialog med Martin Foyston. Han kan si opp, og vi kan velge å si opp ham. Eller vi kan bruke hans kompetanse til noe annet. Der har vi ikke konkludert ennå, sier Arstad.

Hva gjelder resten av Høgmos tallrike støtteapparat er de fleste på kontrakt ut 2016.

– Det er uproblematisk. En del får også betalt per døgn og er ikke på fast månedslønn.

Har skapt harme

Høgmo skrev en fireårsavtale høsten 2013. Fotballforbundet bekreftet onsdag at eks-landslagssjefen får fullt betalt (3,7 mill. pluss sosiale utgifter) dersom han ikke starter i en idrettsrelatert jobb neste år.

Det har skapt harme i Fotball-Norge. Til TV 2 i går sa ildsjel og administrativ leder i 3. divisjonsklubben Brodd i Stavanger, Øyvind Jacobsen, dette:

– Topplederne i NFF tjener for mye, det er de fleste i grunnfjellet i norsk fotball enige om. Men det som er oppsiktsvekkende her er at en som ikke har lyst til å jobbe mer får den samme lønnen for å ligge på sofaen. Om NFF tok initiativ til å sparke ham har jeg forståelse for at Høgmo skal ha kompensasjon, men det er ikke hva man kommuniserer ut i denne saken.