Muslimske Fatema (21): – Alle bør få oppleve skolegudstjenester

Samfunnsdebattant og skribent Fatema al-Musawi mener skolene på Voss gjør feil ved å avlyse alle skolegudstjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at skolene i Voss bestemte seg for å avlyse skolegudstjenesten, har debatten om hva som er viktig å føre videre gått i media.

(Se debatt om skolegudstjenester i videovinduet over)

Statsminister Erna Solberg advarte i går mot å avlyse gudstjenestene, fordi hun frykter et «historisk brudd».

– I dette landet får vi et historisk brudd om vi ikke skal ha skolegudstjenester fordi vi ikke skal støte på eller lage forskjeller for barn. Dette er en del av vår kulturhistorie, svarte Erna Solberg (H) på spørsmål fra Krf-leder Knut Arild Hareide i Storingets spørretime.

– Viktig for å bli kvitt fordommer

Solberg og Hareide får støtte fra flere hold, blant annet fra samfunnsdebattanten og skribenten Fatema al-Musawi. Hun er muslim, født i Norge, og husker tilbake på skolegudstjenestene som spennende og lærerike.

– Hvis man vil vekk fra fremmedfrykt og fordommer, må man lære om hverandre, hvordan vi er som mennesker. Da er religion viktig, sier al-Musawi.

Hun debatterte temaet på TV 2 Nyhetskanalen torsdag ettermiddag, og er klar på at det utelukkende er positivt for alle å lære mer om andres religioner.

– Jeg synes alle burde få oppleve skolegudstjenester og ellers besøke religiøse hus for å lære mer om andre religioner og få et mer åpent sinn, sier al-Musawi.

Politisk uenighet

I studio var Unge Venstre-leder Tord Hustveit og KrfU-leder Ida Lintveit. De to er helt uenige i hva som bør være fremtiden for de tradisjonelle skolegudstjenestene.

– Det skal selvfølgelig være et opplegg for de som ikke ønsker å delta, men for de fleste elevene er dette en hyggelig tradisjon å være med på. Jeg synes det som har skjedd på Voss er trist, sier Lintveit.

Unge Venstre-lederen mener skolegudstjenestene er ekskluderende, og er en del av norsk tradisjon man bør gå bort fra.

– Jeg synes det er mye fint med norsk kultur. Jeg er veldig glad i jula, men vi må ta hensyn til at vi er forskjellige. For de som ikke ønsker å gå, eller enda verre, som ikke får lov til å gå for foreldrene er dette ekskluderende, sier Hustveit.

Hele debatten ser du øverst i denne artikkelen.