Plast i havet er et enormt miljøproblem. Fisker, havpattedyr og sjøfugl sluker større plastbiter i den tro at det er mat, noe som medfører store helseproblemer. Plast som brytes ned til mindre biter, slipper ut kjemikalier i vannet og synker til havbunnen hvor plasten tas opp av ulike organismer.

Sportsutstyrsgiganten Adidas har tatt tak i dette problemet og lanserer nå skomodellen Ultraboost Uncaged Parley. Skoens overdel er lagd av 95 prosent plast som er plukket opp fra havet nær Maldivene. Hvert skopar innebærer gjenbruk av elleve plastflasker, opplyser Adidas i en pressemelding.

Også skolissene, hælkappen, foret og mansjetten er lagd av gjenvunnet materiale.

7000 par av modellen legges ut for salg i løpet av november. Men dette er bare starten på en større satsing, lover Adidas.

– Vi vil produsere en million par sko av havplast i 2017, og vårt endelige mål er å fjerne nyprodusert plast fra hele vår verdikjede, sier Eric Liedtke fra Adidas Global Brands i pressemeldingen.

Adidas har også produsert spillerdrakter av havplast for Real Madrid og Bayern München. Sportsutstyrsprodusenten samarbeider med organisasjonen Parley for the Oceans i havplast-prosjektet.

Se video: Ni av ti fugler har plast i magen

BLIR I HAVET I HUNDREVIS AV ÅR: Plastsøppel i havet er et enormt miljøproblem. Kilde: miljøstatus.no
BLIR I HAVET I HUNDREVIS AV ÅR: Plastsøppel i havet er et enormt miljøproblem. Kilde: miljøstatus.no