Norges lag før privatlandskampen mellom Norge og Finland på Ullevaal stadion. Bak fra venstre: Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland, Even Hovland, Stefan Strandberg, Håvard Nordtveit, Adama Diomande og Valon Berisha. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Fredrik Gulbrandsen, Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred og Martin Ødegaard.
Norges lag før privatlandskampen mellom Norge og Finland på Ullevaal stadion. Bak fra venstre: Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland, Even Hovland, Stefan Strandberg, Håvard Nordtveit, Adama Diomande og Valon Berisha. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Fredrik Gulbrandsen, Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred og Martin Ødegaard. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Folkets nådeløse dom over Høgmos menn

Fotballspillerne havner langt nede på listen over Norges mest populære idrettsutøvere.

Bare Martin Ødegaard blant fotballspillerne hevder seg noenlunde når det norske folk rangerer hvor attraktive norske idrettsutøvere er. Og 17-åringen er ikke en gang et fast innslag på det norske A-landslaget. Øvrige landslagsspillere havner langt nede på listen.

Onsdag kunne TV 2 fortelle at Therese Johaug - til tross for dopingsaken som pågår - er landets mest attraktive idrettsutøver.

Av de 108 utøverne som er målt i undersøkelsen gjennom hele 1 600 intervjuer over hele landet, er 18 fotballspillere med på listen. Men ingen klarer å kjempe seg inn på topp ti. Martin Ødegaard havner på 17. plass bak langrennsløpere, alpinister, skiskyttere og syklister.

Neste fotballspiller på listen, som har vært blant Per-Mathias Høgmos utvalgte, er Per Ciljan Skjelbreid helt nede på 49. plass. John Arne Riise er for øvrig på 43. plass.

– De norske fotballspillerne er ikke like kjent som de største profilene i for eksempel vintersport. Martin Ødegaard havner ganske høyt oppe, men kjennskapen folk har til fotballspillere er for lav sammenlignet med vintersportsutøverne. Dette er et uttrykk for interessen for fotballandslaget akkurat nå, sier Vegard Arntsen i Sponsor Insight.

Sponsor Insight har gjort sin årlige undersøkelse for å finne ut hvem som er Norges mest attraktive idrettsutøver. Der har man kartlagt kjennskap, omdømme og attraktivitet. Dette er kombinert med mediedekning i perioden januar til oktober. Ved å kombinere de fire faktorene, så kommer de frem til hvilke utøvere som er de mest attraktive. Firmaet ønsker ikke å dele alle de 108 utøverne på listen, men slipper de to eneste navnene som er inne blant de 50 mest attraktive. Det lave antallet fotballspillere på øverste halvdel av listen forteller mye om hvor lavt landslagsspillerne ligger i popularitet og attraktivitet.

– At landslagsspillerne kommer så langt ned på listen henger selvsagt også sammen med de svake resultatene. Dessuten spiller de aller fleste spillerne utenlands i klubber som generelt får liten oppmerksomhet, og da glemmes de. Hertha Berlin er ikke det samme som Liverpool eller Manchester United. Selv om enkeltspillere isolert sett gjør gode ting for klubblagene sine, får de ikke betalt hos de norske folk, konkluderer Arntsen.

Om Ødegaard sier Sponsor Insight-sjefen at han scorer stort på klubbtilhørigheten i Real Madrid samt at han er enormt stor på Instagram, hvor titusener responderer på ethvert bilde han poster på sin profil.

Og Arntsen mener det er god grunn til å stole på topplisten som ble offentliggjort hos TV 2 onsdag.

– Så omfattende som dette har vi aldri gjort det før. Ved de tidligere popularitetslistene, så har folk kun svart på hvem de liker best. Nå har vi brukt en skala, der de som er intervjuet har måttet vurdere alle utøverne. For eksempel så har Petter Northug toppet listen blant dem folk liker best tidligere. Men han har også vært på topp på listen over dem man liker dårligst. Sånn blir det ikke når en bruker skala, forklarer daglig leder i Sponsor Insight Vegard Arntsen til TV 2.

Til tross for mye negativ publisitet i forbindelse med den positive dopingprøven Therese Johaug avla i høst, så er hun fortsatt den som scorer høyest hos folket. Hun får en score på 80,1 på attraktivitetsskalaen til Sponsor Insight: