Om denne lampen kommer på, kjører du sannsynligvis for fort etter forholdene.. 
Om denne lampen kommer på, kjører du sannsynligvis for fort etter forholdene.. 

Dette kan redde deg fra skikkelig gufne opplevelser

Mange får se denne lampen i bilen sin nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedbør og kuldegrader gir mange bilister utfordringer langs veien i disse dager. Det er tidvis skummelt glatt flere steder.

De siste årene har utviklingen av sikkerhetssystemer i bil vært formidabel. Flere og flere systemer som skal hjelpe oss gjennom vanskeligheter har sett dagens lys.

Ett av disse systemene er ESP (elektronisk stabilitets program), et elektronisk system som skal forhindre skrens og som slik forhindrer farlige situasjoner på veien.

Redder mange liv hver dag

– Dette er nok sammen med ABS-bremser og automatisk nødbrems ett av de viktigste sikkerhetssystemene som har blitt lansert, sier bilekspert i Broom.no, Benny Christensen.

– Dette systemet alene redder mange menneskeliv hver eneste dag, legger han til.

I disse dager er det mange som opplever at denne lampa blinker og lys mye. Det kan nok for noen oppleves litt skummelt.

– Ja, definitivt. Om du er en av dem som har hatt dette lyset mye på, så tyder det på at du har valgt for høy hastighet, gjerne inn i en sving. Da er det fare på ferde. Rett og slett. Det er selvfølgelig kjempebra at bilene har fått et system som griper inn oss som bilførere her, men det kan også gi bilistene en falsk trygghetsfølelse. Man blir vant til at "ting ordner seg" og kan bli litt sløvere og mindre bevisst som sjåfør.

Det er veldig skummelt og særlig på vinterføre.

Denne ble avslørt ved en tabbe – eller..?

Ulykker kan fortsatt skje

– Utvikling av ny teknologi i biler er vel og bra. men trafikksikkerhet handler om tre ting: Både veien, bilen og så klart sjåføren. Sikkerheten vil aldri bli bedre enn det svakeste leddet her, sier Benny og legger til:

– Vi har kommet langt når det gjelder ny teknologi. Men enn så lenge så er det hver og en av oss bak rattet som er ansvarlig. Vi kan ikke skylde på – eller være forberedt på at bilen skal redde oss ut av enhver farlig situasjon.Er veien glatt nok og feilvurderingen fra oss som sjåfør gal nok, så kan vi allikevel ende oppi en ulykke, sier Benny.

Moralen må derfor bli: Lyser denne lampa i bilen din, så må du ta det litt mer med ro, senke farten og vurdere føreforholdene på nytt.

Les også: En stor norsk suksess blir helt ny