TJENER PÅ TRUMP-FANS: Falske og sterkt partiske artikler om Donald Trump er blitt til en hel industri i Makedonia.
TJENER PÅ TRUMP-FANS: Falske og sterkt partiske artikler om Donald Trump er blitt til en hel industri i Makedonia. Foto: AP Photo/Richard Drew (montasje)

Tenåringer i Makedonia tjener fett på falske Trump-nyheter

Fra den lille byen Veles i Makedonia driftes et stort antall nettsteder som kverner ut saker de antar Trump-tilhengere vil lese og dele.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedene utgir seg for å drive med politiske nyheter, men går ikke av veien for å publisere beviselig falske artikler som at pave Frans støtter Trump og at Mike Pence mener Michelle Obama er den «mest vulgære førstedamen vi har hatt».

Hvorfor? For å tjene penger. Trafikk genererer annonseinntekter. Om de som står bak klarer å få mange til å klikke på sakene, tikker penger inn på konto.

Ifølge Buzzfeed har bare de to artiklene som er nevnt her, generert over én million delinger, reaksjoner og kommentarer på Facebook.

Stor virksomhet

De som står bak nettstedene, tar enten tak i reelle saker fra konservative nettsteder og vrir på dem så de antar de vil bli mer klikkvennlige, eller så publiserer de saker som ikke har rot i virkeligheten, men som de antar at en bestemt målgruppe ønsker å lese.

Artiklene publiseres på deres egne nettsider og deles raskt på Facebook i håp om at sakene skal gå viralt og generere mye trafikk.

The Guardian og Buzzfeed har gjort et omfattende arbeid med å kartlegge virksomheten som drives ut fra Veles. Ifølge The Guardian var det i august registrert ikke mindre enn 150 domener i den vesle byen som alle drev med det samme – å fôre folk med en tilsynelatende umettelig apetitt på Trump-saker under valgkampen.

Nettstedene har navn som gir inntrykk av at de er skikkelige politiske nettsteder, som for eksempel WorldPoliticus.com og USADailyPolitics.com. Felles for dem er at de poster Trump-vennlig innhold som skal fenge konservative og Trump-støttespillere i USA.

En fersk artikkel i WorldPoliticus hevder at Hillary Clinton gikk til fysisk angrep på sine nærmeste medarbeidere etter valgnederlaget og at hun måtte medisineres.

Dette skal en CNN-reporter ha fortalt til en kar som står bak en høyreorientert Twitterkonto.

Kjappe penger

Buzzfeed har snakket med flere av de som står bak nettstedene. Dette er tenåringer med en smart forretningside og en lettvint omgang med sannheten.

– Jeg startet dette nettstedet fordi det er en enkel måte å tjene penger på, sier en 17-åring til Buzzfeed.

– I Makedonia er økonomien veldig svak og tenåringer får ikke lov til å jobbe, så vi må finne kreative måter å skaffe inntekt på, sier 17-åringen.

Enkelte av gründerne eksperimenterte med å publisere saker som favoriserte Hillary Clinton og Bernie Sanders, men disse sakene fenget ikke like godt som Trump-stoff.

Superverktøyet som kan ha sikret Trumps valgseier

Bærer ved til bålet

Thor Steinhovden, USA-kommentator for TV 2 og rådgiver i tankesmien Agenda, tror dette kan være et uttrykk for at høyresiden i større grad har uttrykt skepsis mot såkalt «mainstream media» og at alternative nyhetskilder kan fenge mer.

– Jeg vil tro at slike saker retter seg mot folk som allerede er overbevist og at sakene sånn sett bidrar til å bære ved til bålet. Målinger fra britenes Brexit og den amerikanske valgkampen viser dessuten at Brexit-leiren og Trump-leiren er mer engasjert på nett enn de etablerte motstanderne, sier Steinhovden.

Steinhovden viser videre til at Trump satset tungt på digital markedsføring og fremhevet sin egen Facebook-side og Twitter-konto. Mye tyder på at Trump hadde et digitalt overtak i valgkampens innspurt, mens Clintons tilhengere brukte de siste dagene før valget på å overbevise velgere ved å banke på dører.

– Kanskje spilte nettet en viktigere rolle i denne valgkampen enn man skulle tro, mener Steinhovden.

Nett-kjemper tar tak

Både Google og Facebook er klar over problemet med falske nyheter og har varslet tiltak for å stanse spredning av slikt materiale.

Falske nyhetsnettsteder legges til listen over ulovlige og villedende nettsider som ikke har adgang til å Facebook Audience Network, sa en talsmann for selskapet til Wall Street Journal denne uken.

VÆR SKEPTISK: Dette bildet av president Lincoln illustrerer et viktig poeng i dagens informasjonssamfunn.
VÆR SKEPTISK: Dette bildet av president Lincoln illustrerer et viktig poeng i dagens informasjonssamfunn.

– Dette gjelder fra nå av falske nyheter, og vi vil umiddelbart reagere mot nettsider og apper som bryter våre bestemmelser, sa Facebook-talsmannen.

Google gikk også på flere blemmer både i og etter valgkampen. I flere dager etter et Donald Trump ble utropt som vinner, fikk Google-brukere opp et falskt resultat hvis de søkte på «valgresultat».

På toppen av Google-søket kom en sak om at Trump hadde fått flest stemmer – som er ukorrekt. Det var Hillary Clinton som totalt fikk flest stemmer, men Trump vant fordi han vant majoriteten av valgmenn.