Ny kampanje ber menn ta til tårene: – Du må ha baller nok til å gråte

Fire av fem av de som begår selvmord er menn, men Kirkens SOS tror mer åpenhet kan gjøre ting bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en video laget av «Man Up»-kampanjen fra Australia kan vi se flere gutter og menn bryte sammen i gråt. Budskapet er at menn må snakke mer om følelsene sine, og ikke «manne seg opp».

Videoen ble blant annet delt av britiske Daily Mail og er sett over 18 millioner ganger.

– Vi må våge å snakke om det som er på innsiden. Personer som legger lokk på traumer og mentale belastninger har en helsesituasjon som er utsatt, sier Leif Jarle Theis, som er generalsekretær i Kirkens SOS.

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetelefon, og mottar mange samtaler fra menn som føler at de ikke har noen andre å åpne seg for.

Bli glad i å være lei deg

Alex Rosén har viet ett kapittel i sin nye bok «Den store gutteboka» til temaet følelser. Han mener det er viktig å være lei seg.

– Det er en del av menneskets vesen å være lei seg. Jeg har lært meg å være glad i å være lei meg. Du må ta følelsene av at du ikke duger og at du ikke strekker til, også må du gjøre noe med det, sier Rosén.

Han mener at det er ekstra vanskelig for menn å snakke om at de er deppa.

– Menn er liksom alfahannen. Han som skal overleve og ta ansvar for familien sin, sier tobarnsfaren.

Skeiv selvmordsstatistikk

Målet med kampanjen Man Up er å redusere antall selvmord blant menn.

Fire av fem som begår selvmord i Norge i dag er menn, og Theis tror at det tallet kan forebygges ved å legge til rette for mer åpenhet.

– Kanskje er det slik at hvis flere våget å prate om egne følelser, så vil det tallet gå ned. Men der må vi erkjenne at vi ikke har greid å komme i en posisjon med relevante tilbud til menn som de opplever ivaretar dem, sier Theis.

Se hele innslaget med Kirkens SOS og Alex Rosén i videovinduet øverst!