KONFLIKTOMRÅDE: Et underernært barn veies på en av Leger uten grenser sine klinikker i Maiduguri, Nigeria.
KONFLIKTOMRÅDE: Et underernært barn veies på en av Leger uten grenser sine klinikker i Maiduguri, Nigeria. Foto: Sunday Alamba/AP

innesperret av konflikt i nigeria:

75.000 barn kan dø av sult denne vinteren

2,6 millioner er på flukt fra islamistgruppa Boko Haram i Nigeria. Nå slår FN alarm om massiv hungersnød.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 20.000 sivile har dødd i konflikten som har pågått siden 2009, følge nyhetsbyrået AFP. Krisen har nå forverret seg, og i Borno nordøst i landet er millioner av mennesker innesperret på grunn av kamper mellom Boko Haram og nigerianske militære styrker.

– Det er en helt akutt humanitær krise i Nigeria, sier styreleder Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser.

Hun forteller at deres folk rapporterer om forhold de vanligvis forbinder med hungersnød.

– Leger Uten Grenser ser barn som sulter i hjel, og dette er bilder man vanligvis forbinder med hungerkatastrofer. Mange har verken tak over hodet eller tilgang til helsehjelp, sier Nordstrand til TV 2.

Kritisk behov for mat

Peter Lundberg, nestleder for FNs humanitære samordningsorgan OCHA, sier at krisen forverres raskt.

– Ifølge FNs vurderinger trenger 14 millioner mennesker humanitær hjelp det neste året. Blant den er 400.000 barn som har et kritisk behov for mat. 75.000 av disse barna kan dø i løpet av de neste månedene.

Lundberg sier FN er avhengig av et godt samarbeid med nigerianske mynigheter, men understreker at det ikke finnes nok midler i FN-systemet og oppfordrer internasjonale partnere til å komme på banen.

Karine Nordstrand, styreleder i Leger Uten Grenser
Karine Nordstrand, styreleder i Leger Uten Grenser Foto: Kilian Munch

I sommer varslet Leger Uten Grenser at over 1200 mennesker døde av sult og sykdom i en leir i Bama, nordøst i landet. Bama hadde da vært under kontroll av Boko Haram i seks måneder før myndighetene klarte å presse gruppa ut av området.

Trenger mer hjelp

Leger Uten Grenser har flere team på plass i Nigeria, men etterlyser mer hjelp.

– Det haster at flere aktører som kan bidra med matforsyninger og helsehjelp kommer på banen. Vi har vært der siden 2014, og har flere team på plass, sier styreleder Karine Nordstrand.

De ber nå om større innsats fra andre hjelpeorganisasjoner. Problemet er at det pågår kamper som gjør det vanskelig å ta seg frem spesielt til de avsidesliggende stedene. Grunnen til at så mange sulter er at ingen forsyninger kommer inn og folk klarer heller ikke å komme seg ut. I mange av områdene klarer ikke Leger Uten Grenser å dekke behovene alene.

– Folkene våre ser at det er enorme udekkede behov for både mat, vann og helsehjelp. Samtidig varierer behovene fra område til område, og det er vanskelig å få oversikt på grunn av sikkerhetssituasjonen.

– Hvor farlig er det for hjelpearbeidere å jobbe her?

– Det er et konfliktområde, og grunnen til at vi ikke når alle er at det er enkelte områder som er for utrygge å jobbe i, sier Nordstrand til TV 2.

Nigeria er et av Afrikas mest folkerike land, med mer enn 180 millioner innbyggere.