tv 2 hjelper deg kårer:

Årets beste julekalender

TV 2 hjelper deg kårer årets beste julekalender – og denne gangen er det søtt og godt som gjør knockout på de andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjonen tro tester TV 2 hjelper deg et utvalg av årets julekalendere. Prisene varierer voldsomt fra kr 10 til hele 1198. Innholdet varierer også mye, men den dyreste havner helt i bunn.

Lag selv

Men det er selvsagt også mulig å lage julekalender helt selv. Helena Smedsrud (40) er åttebarnsmor, og hvert år lager hun hjemmelaget julekalender til alle barna. Her snakker vi åtte kalendere med til sammen 192 kalendergaver. Kalenderne klarer hun både å lage og fylle for under 500-lappen.

– Det skal ikke koste så mye, og da syns jeg det er greit å bruke ting du gjerne har brukt før eller ting som du vanligvis kanskje ville kasta, sier Smedsrud.

Skaper glede

Hos Helena er det ikke hvor mye penger du bruker som står i fokus, men at adventskalenderen skal samle familien og skape juleglede – derfor hjelper barna selv til å lage kalenderen.

– For meg så handler det om at ungene skal ha en måte å se hvor mange dager det er igjen til jul. Og så syns jeg det er kjempegøy å sitte å lage det, sier den erfarne moren.

Rimelige gaver

Hjemmelaget adventskalender trenger ikke å inneholde dyre gaver. Og for å lage selve kalenderen anbefaler Smedsrud gjenbruk, noe som går igjen i alle kalenderne hennes.

– Det handler igjen om det at det skal ikke koste så mye, og da syns jeg det er greit å bruke ting du gjerne har brukt litt før eller ting som du vanligvis kanskje ville kasta.

Oppskriftene på Helenas kalendere kan du se nederst i saken.

Årets kjøpekalendere

12 barn i alder fra 6-13 år fra Nationaltheatret tok en pause fra oppsettet av Reisen til Julestjernen for å teste syv adventskalendere. Kalenderne blir dømt etter innhold, utseende og variasjon. Resultatet spriker. Tre kalendere får terningkast 5, to av dem med godteri og en lekekalender, nemlig Lego-kalenderen. Helt på bunnen kommer testens dyreste fra Forskerfrabrikken sammen med kalenderen fra My little pony.

Testresultat:

Haribo-kalenderen får terningkast 4 og koster kr 152. 
Haribo-kalenderen får terningkast 4 og koster kr 152. 
Smarties-kalenderen koster kr 195,- og får terningkast 5. 
Smarties-kalenderen koster kr 195,- og får terningkast 5. 
Windel-kalenderen er billig, koster bare 10 kroner. den får likevel bare terningkast 4 på grunn av lite variert godteri. 
Windel-kalenderen er billig, koster bare 10 kroner. den får likevel bare terningkast 4 på grunn av lite variert godteri. 
Testens taper er My little pony. De små jentene likte den godt, men ikke guttene og de eldre jentene. Terningkast 3, pris 295,-.
Testens taper er My little pony. De små jentene likte den godt, men ikke guttene og de eldre jentene. Terningkast 3, pris 295,-.
VINNER: Look-o-look-kalenderen syntes denne var spennende, og kalenderen får terningkast 5. Prisen er 97 kroner. 
VINNER: Look-o-look-kalenderen syntes denne var spennende, og kalenderen får terningkast 5. Prisen er 97 kroner. 
Legokalenderen blir godt likt av barna, og får terningkast 5. Prisen er 245,-. 
Legokalenderen blir godt likt av barna, og får terningkast 5. Prisen er 245,-.  Foto: Oda Magnussen Garnes

LOOK-O-LOOK

Look-O-Look er testens vinner. Barna synes denne hadde mye spennende og forskjellig godteri. Den inneholder både sure og søte ting. Den gir derimot lite julestemning, noe som gjør at den ikke får toppkarakter.

Terningkast 5

Pris: 97, -

SMARTIES

Barna synes den har et morsomt utseende. Den scorer høyt både på innhold og variasjon. God sjokoladesmak og gøyale sjokoladefigurer.

Terningkast 5

Pris: 195,-

LEGO CITY

Scorer høyt på variasjon. Barna liker godt at man får både menneskefigurer, dyr og ting. Både de største og minste barna liker denne.

Terningkast 5

Pris: 245,-

HARIBO

Innholdet i denne kalenderen scorer høyt hos barna. Selv om den kun inneholder vingummi var den likevel varierende, da det er flere ulike smaker og figurer.

Terningkast 4

Pris: 152,-

WINDEL

Barna synes den har god sjokoladesmak og at det er gøy med bilder bak hver sjokoladebit. Scorer høy på utseende, da den gir ordentlig julestemning. Flere av barna synes det kan bli noe kjedelig, da innholdet var lite varierende.

Terningkast 4

Pris: 10,-

FORSKERFABRIKKEN

Det er delte meninger rundt Forskerfabrikkens julekalender. De små liker innholdet godt, mens de store synes det fort blir kjedelig og at innholdet er for likt. Kalenderen scorer dårlig på utseende, da den gir lite julestemning.

Terningkast 3

Pris: 1 198,-

MY LITTLE PONY

Scorer lavt på variasjon, da barna synses den inneholder for mye av de samme tingene. De minste jente liker den godt, i motsetning til guttene og de eldre jentene.

Terningkast 3

Pris: 295,-

Slik gjør du det selv:

Åttebarnsmoren har mange tips til hvordan du lager din egen julekalender for en billig penge. Hun bruker skoesker, gaveposer, doruller og bokser. Se under bildekarusellen for beskrivelser av hvordan du gjør det.

KALENDER 1 – Små trekanter.

1. Tegn opp 15x7,5cm på papiret. Her kan du bruke alt fra gavepapir, aviser, vanlig ark, stoff.

2. Lim sammen to av sidene så det formes en sylinder.

3. Deretter limer du vannrett sammen den ene siden og den andre siden loddrett.

4. Nå trenger du bare å sette på en merkelapp eller bare skrivet på et tall.

5. Du kan enten fylle en vase med disse, henge dem etter en tråd på for eksempel en pinne eller henger. Det er mange muligheter.

KALENDER 2 - Doruller

1. Det første du trenger er 24 doruller.

2. Begynn på den ene siden av doruller og brett inn kantene.

3. Fyll dorullen med en sjokolade, kjærlighet etc.

4. brett inn kantene på andre siden, deretter drar du en teip eller gavebånd etc. rundt doruller for å sikre den.

5. Disse kan du for eksempel henge opp etter et bånd, teipe fast på veggen eller hva enn du selv ønsker.

KALENDER 3 - Skoeske

1. Her trenger du 2 sko esker. Lim dem sammen så de blir en boks.

2. Mål opp og klipp ut firkanter. Bruk papp biter til å lage vegger rundt hullene, så det dannes firkantede rom. Bruk limpistol for best resultat.

3. Fyll rommene med for eksempel sjokolade. Deretter måler du opp nok gavepapir til å kunne legge papir rund skoesken.

4. Bruk limpistol, lim rundt hele boksen. Pakk så boksen inn som en gave. Lim igjen kantene med limpistol for best resultat.

5. Plaser klistremerker, selv skrevne tall etc. over hullene. Her stikker bare barna hull i papiret for å få ut innholdet.

KALENDER 4 - Bokser

1. Her kan du bruke valnøtt bokser, Pringles bokser, hermetikk bokser etc. Det du trenger er rett og sett 24 bokser med lokk.

2. Så er det bare å måle opp hvor mange cm du trenger. Mål opp både lengen og bredden. Regn med noen ekstra millimeter på bredden.

3. Tegn opp og klipp til. Her kan du bruke både gråpapir, ark, avis, servietter gavepapir etc.

4. Bruk limstift og lim papiret rundt boksen. Eventuelt ved bruk av avis kan du bruke decupage lakk/lim. Da legger du avis- eller serviett langs bokser, bruker en pensel og pensler forsiktig over. Husk å ikke ha for mye produkt på penselen. Her er det tynnelag som skal til. La første biten tørke før du begynner å pensle på et nyt lag.

5. Deretter kan du gjerne pynte med klistremerker, sløyfer, merkelapper osv. Boksene kan for eksempel henges opp eller plasseres på en hylle.

KALENDER 5 - Gaveposer

1. Her er det så enkelt som å kjøpe søte gaveposer i butikk.

2. Fylle de med hva det måtte være.

3. Lukk posen og fest den med klype, klistremerke, stift, surr igjen toppen med tråd. Her har du mange muligheter.

4. Heng den opp eller fest kalenderne med klype til hyssing.