Jonas og Hege havnet midt i matfatet til spekkhoggerne

Jonas og Hege har dykket over hele kloden, men har aldri opplevd en større naturopplevelse enn den de fikk i Kaldfjorden i Troms på lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hege Røkenes og Jonas Follesø er storfornøyd etter to dagers besøk i Kaldfjorden ved Kvaløya i Troms.

– Det vi har opplevd har overgått de villeste forventningene vi hadde, sier Follesø til TV 2.

De erfarne dykkerne la ut i båt lørdag morgen og unngikk turistbåtene som var på hvalsafari. Så fikk de øye på ryggfinnene til to spekkhoggere.

– Vi så at måsene fløy lavt og skjønte at det var en sildestim, sier Follesø.

De kjørte båten noen hundre meter bort fra der de så spekkhoggerne, hoppet i vannet og lot seg drive med strømmen for å forstyrre de mektige dyrene minst mulig. Da fikk de en opplevelse for livet. Mellom 15 og 20 spekkhoggere jaktet i flokk i en sildestim

– Det var absurd! Det var spekkhoggere overalt; over og under oss, til høyre og venstre! Likevel virket de uanfektet over at vi var der, sier Hege Røkenes til TV 2.

NÆRKONTAKT: De erfarne dykkerne fikk sitt livs opplevelse. 
NÆRKONTAKT: De erfarne dykkerne fikk sitt livs opplevelse.  Foto: Svein Aasjord

De festet det magiske øyeblikket til film, hvor man kan se hvordan en spekkhoggerkalv slår flere sild i svime, for så å spise dem i ro og mak.

– De viste ikke aggresjon og fortsatte med sitt, selv om de så at vi var der, sier Follesø som anslår at de var noen få meter fra dyrene.

Som om ikke det var nok kom også en knølhval for å forsyne seg av silda. Samtidig satt Svein Aasjord i båten og fotograferte en ørn som hadde fått fatt i en fisk.

– Når jeg har sett filmen de har tatt, har jeg lyst til å prøve å dykke selv, sier Aasjord.

Videoen han ble en del av i 2014, ble spredt over hele verden. Sammen med en kamerat opplevde han seks knølhval omringe båten og nærmest eksplodere i vannoverflaten.

Jonas og Hege tok seg et friår i 2014 for å dykke over hele kloden. Men selv om de har dykket blant et tyvetals haisorter uten bur, er de enige om hva som har vært den største naturopplevelsen.

– Det er ingen ting som overgår det å jakte sild i Kaldfjorden, sier han.