Ross Brawn (til høyre) er en av de få som har uttalt seg om Michael Schumachers tilstand de siste årene. Nå går han tilbake på det han først sa. Foto: Scanpix.
Ross Brawn (til høyre) er en av de få som har uttalt seg om Michael Schumachers tilstand de siste årene. Nå går han tilbake på det han først sa. Foto: Scanpix.

Snart tre år etter ulykken: Fortsatt jernring rundt Schumacher

Nær medarbeider har gått tilbake på uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29. desember 2013 tok livet en dramatisk vending for Formel 1-legenden Michael Schumacher. Sammen med sin da 14-årige sønn Mick, kjørte han off-piste i de franske alper.

Michael falt og slo hodet i en stein, og til tross for hjelm, ble det raskt konstatert omfattende hodeskader. Han ble umiddelbart lagt i koma av legene, som først 7. mars 2014 kunne offentliggjøre at tilstanden var stabil.

I juni var han ved bevissthet og ble flyttet fra sykehuset i Grenoble, til et annet sykehus i Lausanne. I september ble det så bestemt å flytte ham hjem til sitt eget hus for rehabilitering. Der har han vært siden, med tilgang til de beste eksperter i verden, og et stort medisinsk støtteapparat som hele tiden er til stede.

I november 2014 vite verden vite Schumachner sitter i rullestol, og at han er lam, ute av stand til å snakke, og med hukommelsesproblemer. I tiden etterpå har det imidlertid vært lagt et lokk på alle opplysninger som kommer ut av Schumacher-familiens hus.

Er ikke i stand til å gå

Mange tyske ukeblader har spekulert vilt om hans tilstand, og etter at bladet Die Bunte i desember 2015 skrev at Schumacher klarte å gå små skritt, ble bladet dratt for retten. Under rettssaken sa en av Schumachers advokater at han ikke er i stand til å gå. Det er omtrent det eneste som har kommet ut om tilstanden hans.

Men av og til leser man saker på nettet, om folk som visstnok har stått tyskeren nært, og som sier noe positivt om Schumacher. Dessverre viser det seg at disse folkene enten ikke har stått ham så nært som man trodde, eller rett og slett ikke har sagt det de har blitt sitert på.

Ikke det han mente

Schumacher og Brawn sørget for fem strake VM-titler for tyskeren på tidlig 2000-tall.
Schumacher og Brawn sørget for fem strake VM-titler for tyskeren på tidlig 2000-tall. Foto: Wikimedia

Sistemann ut i rekken er velkjente Ross Brawn, som kjenner Schumacher bedre enn de fleste, og som jobbet tett med ham både i Benetton-, Ferrari- og Mercedes-dagene. Han ble nylig sitert på at Schumacher hadde vist «oppløftende tegn», noe som ble tolket som at han muligens var på bedringens vei.

Nå skal Schumachers bilsamling vises offentlig

Men nå viser det seg at dette ikke var helt det Brawn hadde ment. I et intervju med britiske The Guardian blir Brawn spurt om han fortsatt besøker Schumacher.

– Vi drar for å se til ham, og håper og ber om at han en dag vil bli bra igjen.

– Jeg ble sitert på at jeg hadde sagt at han viste tegn til bedring, og det var ikke det jeg egentlig mente. Familien foretar sin behandling privat, og jeg må respektere det. Så jeg ønsker ikke å kommentere noe om hans situasjon, utenom å si at vi er sterkt håpefulle til at vi en dag kommer til å se Michael som vi engang kjente ham, sier Brawn i intervjuet med avisen.

Hvorfor Brawn nå har gått tilbake på det han først sa, er ikke godt å si.

Jobbet sammen i tre team

Engelskmannen var teknisk direktør for Benetton fra 1991-1995, og var derfor sterkt delaktig i Schumachers to første VM-titler i Formel 1 (1994/1995). Da Schumacher gikk til Ferrari i 1996, fulgte Brawn med på flyttelasset noen måneder senere, og var igjen en svært viktig brikke i de suksessrike årene for Ferrari på tidlig 2000-tall, fram til både Brawn og Schumacher forlot Ferrari etter 2006-sesongen.

Nå er dette Norges mest solgte BMW

Men det var ikke siste gangen de to jobbet sammen. Brawns eget team (bygget på restene av Honda-teamet som trakk seg etter 2008-sesongen) var dominerende i 2009, og Jenson Button ble verdensmester for teamet.

Det endte med at Mercedes kjøpte teamet i november 2009, og måneden etter kom nyheten om at Schumacher ville gjøre comeback og kjøre for Mercedes GP.

Her kan du lese intervjuet med Ross Brawn fra The Guardian

Det gikk ikke spesielt bra, og Brawn innrømmet etter tyskerens 13. plass i Singapore GP 2010 at hadde det vært en annen fører enn Schumacher, hadde han neppe beholdt han i teamet.

De to holdt sammen i to sesonger til, før Michael la opp for godt etter 2012-sesongen, mens Brawn forlot teamsiden av Formel 1 i februar 2014. Han er nå konsulent for Liberty Media, som nylig kjøpte rettighetene til Formel 1 i en avtale verdt 8 milliarder dollar.

Dette kan bli politiets nye supervåpen

Michael Schumacher og Ross Brawn fra lykkeligere dager hos Mercedes-teamet.
Michael Schumacher og Ross Brawn fra lykkeligere dager hos Mercedes-teamet.