Eksperter mener populær «helsedrikk» kan gi leverskade

Stadig flere drikker aloe vera-drikk fordi de tror det er helsebringende. Sannheten er at det i verste fall kan være helsefarlig, avslører Matkontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omsetningen av aloe vera-drikk har økt fra åtte millioner i fjor, til minst 18 millioner hittil i år, ifølge Norgesgruppen.

Drikken markedsføres som en helsedrikk, og blir hyppig frontet på sosiale medier i forbindelse med trening og helse. I markedsføring hevder produsentene at aloe vera-drikk er godt for alt fra å «rense leveren» til å «skape indre balanse» og «stabilisere mage- og tarmkanalen».

– Alle har vel hørt at aloe vera er sunt for kroppen. Man vet jo at det hjelper å smøre det på huden hvis man er solbrent, og da burde det gjøre noe bra for kroppen innvendig også. Jeg håper det hjelper på systemet eller gjør noe bra for de indre organene, sier en av Norges største bloggere Isabel Raad (22). Hun er blant de som drikker aloe vera daglig, og har skrevet om det på bloggen sin.

Isabel Raad er en av de som har kjøpt aloe vera-drikke.
Isabel Raad er en av de som har kjøpt aloe vera-drikke. Foto: privat

Kan være uheldig for kroppen

Men hvor sunt er aloe vera-drikk, egentlig? På oppdrag fra Matkontrollen har Legemiddelverket og ernæringsbiolog Lise von Krogh vurdert innholdet i ni populære aloe vera-drikker på markedet. Konklusjonen er klar: Disse drikkene er helt unødvendige, og i verste fall farlige.

– Du blir ikke noe sunnere eller friskere av å drikke dette. Aloe vera har en veldig lang tradisjon, men til tross for den lange tradisjonen finnes det forbausende lite vitenskapelig dokumentasjon, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Steunar Madsen sier at man ikke blir verken sunnere eller friskere av å drikke vannet. 
Steunar Madsen sier at man ikke blir verken sunnere eller friskere av å drikke vannet. 

På en av nettsidene der aloe vera-drikken Pukka blir solgt, hevdes det at Aloe vera-drikk «renser leveren og er en utmerket tonic for det kvinnelige reproduksjonssystem». Legemiddelverket reagerer på blant annet denne markedsføringen.

– Produsentene bruker mange underlige medisinske påstander – som jeg som lege ikke klarer å forstå engang. Leveren trenger ikke å bli renset. Leveren er et av de beste organene i kroppen, og renser seg utmerket selv, sier Madsen, og fortsetter:

– Faktum er at det er stikk motsatt. Aloe vera som drikke har i noen tilfeller vist å gi leverskade.

Ernæringsbiolog von Krogh støtter Madsen.

– Aloe vera kan forstyrre visse enzymer i leveren, og være uheldig for kroppen, sier hun.

Full av sukker

Mange av aloe vera-drikkene inneholder mye sukker, og tilsvarer et lite måltid i kalorier.

– Det er ingen grunn til å drikke aloe vera fremfor brus. Det er en kilde til sukker og kalorier, sier von Krogh. Hun forklarer at noen av drikkene inneholder opptil 21 sukkerbiter og 190 kalorier per flaske.

NJIE, produsenten som hr aloe vera-drikken med mest sukker i Matkontrollens sjekk, svarer følgende på kritikken i en e-post: «Vi har både smaker som er helt sukkerfrie og smaker som inneholder fruktsukker og honning».

Fjernet reklame

Etter at Matkontrollen konfronterte Pukka fjernet de deler av markedsføringen av produktet. De hevder årsaken til «feilaktig markedsføring» var en misforståelse mellom importør og utenlandskeid nettbutikk, og beklager dette.

Videre skriver Pukka i en e-post til Matkontrollen at Pukkas aloe vera-drikk ikke inneholder den delen av aloe vera-bladet som hos enkeltpersoner har vist å påvirke leveren.

Pukka understreker at deres aloe vera-drikk ikke er leverskadelig.

Det samme mener produsenten NOBE. «Studier som har blitt gjort på aloe vera-ekstrakt inneholder hele blad, altså ikke bare gelen som vi bruker - uten skallet. I forsøk som er gjort på rotter kunne man påvise negative helseeffekter koblet til stoffet aloin. Aloin forekommer i høye konsentrasjoner i skallet. NOBE aloe veras produkter inneholder i prinsippet ikke aloin», skriver presseansvarlig i NOBE, Agnes Palinski.

Matkontrollen informerte blogger Isabel Raad om at ekspertene er betenkelige til aloe vera-drikk.

– Jeg har jo trodd på dette, og føler meg lurt, sier Raad.

* Matkontrollen plukket ut ni populære aloe vera-drikker fra butikk, kiosk og på nett. Legemiddelverkets Steinar Madsen og ernæringsbiolog Lise von Krogh vurderte drikkene basert på innholdsdeklarasjonen.

* Alle drikkene inneholder aloe vera, men i ulik konsentrasjon. Noen av drikkene er klassifisert som kosttilskudd, mens andre anses som leskedrikk.

* Matkontrollen har kontaktet produsentene av produktene som ble spesifikt trukket frem av ekspertene.