Oslo  20161116.
Statsminister Erna Solberg (H) sammen med Knut Arild Hareide (KrF) etter den muntlige spørretime på Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20161116. Statsminister Erna Solberg (H) sammen med Knut Arild Hareide (KrF) etter den muntlige spørretime på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Erna: – Advarer mot å avlyse skolegudstjenestene

Erna Solberg (H) frykter et historisk brudd om man slutter med skolegudstjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dette landet får vi et historisk brudd om vi ikke skal ha skolegudstjenester fordi vi ikke skal støte på eller lage forskjeller for barn. Dette er en del av vår kulturhistorie, svarer Erna Solberg (H).

Det var Knut Arild Hareide(KRF) som stilte spørmål om vi skal gjemme bort spørsmål om tro og religion eller om vi skal løfte det frem.

– Vi vet at skolegudstjenester opp mot julehøytiden har vært en viktig tradisjon, og en del av vår historie, så jeg har et åpent spørsmål til statsministeren, hva slags verdibudskap ønsker du å sende videre? spør Hareide.

Avlyste skolegudstjenesten

Etter at skolene i Voss bestemte seg for å avlyse skolegudstjenesten har debatten om hva som er viktig å føre videre gått i media. Hareide tror ikke de kommunene som har fjernet skolegudstjenesten gjør det fordi de ønsker, men fordi de er redde for hvilke reaksjoner som kan komme.

– Sist nå var det Voss kommune, rektorene der tok en beslutning over lærere, foreldre og elever. Det har det blitt sterke reaksjoner på.

Han håper at signalet statsministeren ga i dag kan gjøre rektorer tryggere på at de kan arrangere skolegudstjenester, at det er en verdiformidling som er ønskelig i samfunnet.

– Bra å oppleve andres trosutøvelse

Erna Solberg mener vi blir mer tolerante og åpne dersom vi er trygge i våre verdier og historie ved å opprettholde skolegudstjenesten. Og at det er med på å gi kunnskap til andre om norske tradisjoner.

– Jeg mener det er bra for oss alle å oppleve andres trosutøvelse, fordi det gir oss mer innsikt i andre mennesker. For mange som kommer til Norge kan det være viktig å oppleve, sier statsministeren.

Hun syns det at når man skal undervise om norsk historie og tradisjoner så er kristendom utrolig viktig. Og mener det er mest naturlig at det ikke er et spørsmål om å melde seg på en skolegudstjeneste, men at man heller må velge å melde seg av når det er en del av undervisningsopplegget.

– Jeg ønsker at vi skal være et livssynsåpent samfunn der vi ikke skal gjemme bort tro, livssyn, religion, men det skal være plass til det i vårt offentlige rom. Det er en debatt vi politikere må ta, sier Hareide etter spørretimen.

– Norge er i forandring, men på hvilken måte vi skal forandre oss, det skal ikke vi som politikere abdisere fra, sier Hareide.

Gud og Jesus, – ikke nisser og juletrær

Julegudstjenestene er en formidling som er viktig for å ikke skape et brudd med den historiske tradisjonen, mener statsministeren.

– Julegudstjenesten har dreid seg om Jesus og Gud, og julefeiringen har dreid seg primært om det, ikke om nisser og juletrær.

Derfor støtter hun opp Hareides ønske om å ivareta skolegudstjenesten i skolen.

– Jeg er helt enig med Hareide.

Skal være frivillig

Hun mener allikevel at ingen barn og foreldre skal pålegges å gå i kirken.

– Men å ha det tilbudet og lage den rammen syns jeg er en helt naturlig del av en norsk skolehverdag. Det er opp til hver skole å diskutere dette selvfølgelig. Men jeg mener det blir rart, og jeg mener det blir en liten unnladelsessynd om vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med oss den viktigste delen i hvorfor vi feirer jul og har den tradisjonen.

– En julegudstjeneste er en av de mange tingen jeg mener barn har godt av å oppleve. Jeg håper at de som har foreldre med en annen religiøs bakgrunn også synes det er viktig å utøve nysgjerrigheten, kunnskapen og lære om hva dette er.