Dette bør du ikke drikke, men hva gjør du hvis ulykken skulle være ute?
Dette bør du ikke drikke, men hva gjør du hvis ulykken skulle være ute? Foto: Illustrasjonsfoto

Får du i deg noe av dette – da er gode råd dyre

Løsningen ligger i det russen har fått mye kritikk for... Eller?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har skjedd før, og kommer sikkert til å skje igjen: At noen får i seg frostvæske, vindusspylervæske eller bremsevæske.

Dette er produkter hvor man finner etylenglykol og metanol som etter noen timer i kroppen forvandles til giftige metabolitter som gir metabolsk acidose og vevshypoksi. Selv små mengder kan gi en forgiftning.

Først vil man kjenne kvalme, før man kaster opp, fulgt av svimmelhet og redusert bevissthetsnivå. Deretter kan symptomer som hyperventilering og kramper oppstå (avhengig av hvor mye man har fått i seg, og hvordan kropper reagerer på giften). I verste fall blir det skader på sentralnervesystemet, eller at nyrene kollapser og man dør.

Hva skal man gjøre?

Så hva skal man gjøre hvis man har svelget frostvæske?

Ser man på norske helsesider på nettet, anbefales det to ting. Å drikke noe, og å kontakte giftinformasjonen for vurdering. Men hjelper det å drikke masse vann? Og hvem har tid til å finne et nummer til noe man neppe husker hva heter?

Slik kommer du lengre med elbilen i vinter

Nettstedet Jalopnik har gått saken nærmere etter i sømmene. De har lest seg gjennom de lange pakningsvedleggene ("Safety Data Sheet") som gjerne følger med når man kjøper noe, og som folk flest dessverre aldri gidder å lese. Først undersøkte man vedlegget for en bremsevæske (DOT 3), hvor det står følgende om hva man skal gjøre ved inntak av væsken:

«Få medisinsk råd øyeblikkelig. Hvis pasienten er ved bevissthet, vask munnen med vann og gi mye vann å drikke. Hvis medisinsk hjelp tar lang tid, og den voksne har svelget store mengder med væsken, gi 90-120 ml med sprit av typen 40%».

Fungerer som motgift

I pakningsvedlegget for vanlig Prestone frostvæske kommer også svaret på hvorfor mye etanol hjelper.

«Etanol er en motgift og ved å ta den på et tidlig stadium kan man forhindre at det oppstår nevrotoksiske metabolitter av etylenglykol i leveren».

Dette kan bli politiets nye supervåpen

En forklaring Jalopnik også fant når de undersøkte etiketten for vindusspylervæske.

Dermed blir den åpenbare konklusjonen for nettstedet at uansett hvilken av disse tre væskene du måtte svelge, så er løsningen å drikke store mengder med alkohol («dritings» på folkelig språk). Nedbrytningsenzymet i leveren foretrekker etanol framfor metanol og etylenglykol, og vil dermed sette de giftige stoffene på vent.

Ikke ny kunnskap i seg selv

Nå er jo ikke dette ny kunnskap i seg selv. Metanolforgiftninger i form av tresprit ble tidligere gjerne behandlet med etanol, men ulempen var at man måtte opprettholde en høy promille over flere dager.

Men dette er noe man i Norge for lengst har gått bort fra, og Giftinformasjonen i Norge advarer om at det viktigste man må gjøre hvis man har fått i seg mye frostvæske er å komme seg på sykehus:

– Giftinformasjonen presiserer at om man har fått i seg en farlig mengde med frostvæske i så må man behandles på sykehus. Ved etyleglykol- eller metanolforgiftninger behandles man i Norge med en annen og bedre motgift enn etanol. I svært sjeldne tilfeller kan det likevel være aktuelt å i gang sette behandling med vanlig etanol, dette skal alltid skje i samråd med lege/sykehus.

– Hvis man er usikker på om man har fått i seg en farlig mengde frostvæske, bremsevæske eller spylervæske kontakt Giftinformasjonen på 22591300 eller lege/sykehus, presiserer Lise G. Ringstad, som er Seniorrådgiver i Giftinformasjonen.

Her kan du lese artikkelen fra Jalopnik

For øvrig kan ikke alkohol hjelpe hunder, hvor selv små mengder frostvæske kan få fatale følger. Det kan være nok at hunden slikker i seg litt frostvæske på snøen. Så hvis du mistenker at hunden din har fått i seg frostvæske, må du ta den umiddelbart til veterinær, som kan gi den middel slik at den kaster opp.

Bli med inn i garasjen til Donald Trump