Mann på rømmen fra norsk fengsel – anses som farlig

En 51 år gammel mann dømt for alvorlige seksuallovbrudd har rømt fra norsk fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen, som var innsatt ved Ullersmo fengsel, rømte fra Kriminalomsorgen rundt klokken 08 den 8. november i år.

51-åringen var fremstilt for undersøkelse ved Akershus universitetssykehus da han rømte, rett foran øynene på to betjenter.

– Etterlyste ble fremstilt av kriminalomsorgen for undersøkelse ved Ahus den 8. november. Så har han klart å ta seg derifra, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Øst politidistrikt til TV 2.

Politiet har i etterkant søkt etter mannen, men vurderer nå at det er nødvendig å etterlyse ham, både i Norge og internasjonalt gjennom Interpol.

Trodde han ville melde seg

For åtte dager siden uttalte lensmann i Aurskog-Høland at politiet ikke ville sette inn store styrker for å finne den etterlyste, men at politipatruljer ville være på utkikk.

– Han vil nok melde seg for politiet når han blir sulten og kald, sa lensmann Svein Engen til TV 2 forrige uke.

Ettersom det politiet beskriver som «mindre inngripende tiltak» ikke har ført til pågripelse, har Øst politidistrikt besluttet å etterlyse mannen.

Dømt for volds- og seksuallovbrudd

Mannen ble idømt en fengselsstraff på syv år i Nedre Romerike tingrett 12. mai i år.

– Han er domfelt for alvorlige volds- og seksuallovbrudd. Sett i lys av dette har vi nå valgt å etterlyse han, ettersom det er grunn til å tro at han representerer en fare, sier Sørensen.

– Vet dere hvor mannen befinner seg?

– Vi har ingen sikre holdepunkter for hvor han befinner seg. Vi kan ikke utelukke at han er i Norge eller i utlandet, sier politiadvokaten.

– Hva gjør dere for personene som er fornærmet i lovbruddene han er dømt for?

– De personene er ivaretatt av politiet. Men under henvisning til alvorlighet av dommen, så kan ikke politiet utelukke at han også representerer en fare for andre, sier hun.

Politiet: – Ikke ta kontakt med mannen

Politiet oppfordrer publikum til å ta kontakt med dem på telefon 02800 dersom man har opplysninger om mannen, og ikke henvende seg til den etterlyste direkte.

– Med bakgrunn i situasjonen utelukker ikke politiet at etterlyste kan være ustabil, skriver de i en pressemelding.