Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen, som var innsatt ved Ullersmo fengsel, rømte fra Kriminalomsorgen rundt klokken 08 den 8. november i år.

51-åringen var fremstilt for undersøkelse ved Akershus universitetssykehus da han rømte, rett foran øynene på to betjenter.

– Etterlyste ble fremstilt av kriminalomsorgen for undersøkelse ved Ahus den 8. november. Så har han klart å ta seg derifra, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Øst politidistrikt til TV 2.

Politiet har i etterkant søkt etter mannen, men vurderer nå at det er nødvendig å etterlyse ham, både i Norge og internasjonalt gjennom Interpol.

Trodde han ville melde seg

For åtte dager siden uttalte lensmann i Aurskog-Høland at politiet ikke ville sette inn store styrker for å finne den etterlyste, men at politipatruljer ville være på utkikk.

– Han vil nok melde seg for politiet når han blir sulten og kald, sa lensmann Svein Engen til TV 2 forrige uke.

Ettersom det politiet beskriver som «mindre inngripende tiltak» ikke har ført til pågripelse, har Øst politidistrikt besluttet å etterlyse mannen.

Dømt for volds- og seksuallovbrudd

Mannen ble idømt en fengselsstraff på syv år i Nedre Romerike tingrett 12. mai i år.

– Han er domfelt for alvorlige volds- og seksuallovbrudd. Sett i lys av dette har vi nå valgt å etterlyse han, ettersom det er grunn til å tro at han representerer en fare, sier Sørensen.

– Vet dere hvor mannen befinner seg?

– Vi har ingen sikre holdepunkter for hvor han befinner seg. Vi kan ikke utelukke at han er i Norge eller i utlandet, sier politiadvokaten.

– Hva gjør dere for personene som er fornærmet i lovbruddene han er dømt for?

– De personene er ivaretatt av politiet. Men under henvisning til alvorlighet av dommen, så kan ikke politiet utelukke at han også representerer en fare for andre, sier hun.

Politiet: – Ikke ta kontakt med mannen

Politiet oppfordrer publikum til å ta kontakt med dem på telefon 02800 dersom man har opplysninger om mannen, og ikke henvende seg til den etterlyste direkte.

– Med bakgrunn i situasjonen utelukker ikke politiet at etterlyste kan være ustabil, skriver de i en pressemelding.