klikk på bildene og hør historiene deres:

Dette er arbeidsledighetens ansikter

Drøyt to år etter at oljekrisen traff Norge, er arbeidsledigheten fortsatt rekordhøy. TV 2 har reist rundt i Norge og møtt menneskene som skjuler seg bak de dystre tallene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsledighet rammer mennesker over hele landet. I november 2014 var 86.658 registrert som helt ledige eller ledige på tiltak hos NAV. I oktober 2016 hadde tallet steget til 101.442.

Men hvem er alle disse menneskene som skjuler seg bak statistikkene? Hvordan går det med dem? Får de god nok hjelp? Og hva gjør egentlig regjeringen for å hjelpe dem?

TV 2 Nyhetene har bedt folk som er arbeidsledige om å ta kontakt. Responsen har vært stor. 550 har besvart en undersøkelse. I tillegg har vi møtt og intervjuet 70 arbeidsledige i flere norske byer.

Du kan se intervjuene ved å klikke på bildene øverst i saken.

– Pappa, hvor er firmabilen din?

Samtlige har sagt seg villige til at TV 2 publiserer et bilde av ansiktene deres. De ønsker å vise at arbeidsledighet kan ramme alle.

Mange av de vi har snakket med bor på Vestlandet, som ble hardest rammet av oljekrisen. Men de fleste kommer fra andre deler av landet.

Historiene de forteller vitner om hvor vanskelig det er å stå uten jobb.

– Noen ganger kan du våkne og tenke at du har en ny verdiløs dag i vente. Du har ingen holdepunkter, sier arbeidsledige Kjersti Tokerød (42) fra Østfold.

Dette må du vite:

  • Undersøkelsen ble besvart i perioden 4.-25. oktober.
  • TV 2 har brukt sosiale medier for å komme i kontakt med arbeidsledige.
  • Totalt har 550 svart på undersøkelsen. Samtlige oppgir at de oppfatter seg selv som hovedsakelig arbeidsledig og at de ønsker å jobbe.
  • 56 prosent er kvinner, 44 prosent er menn. Snittalderen er 35,4 år.
  • 91 prosent oppgir at de har fullført videregående skole. 34 prosent har utdanning fra universitet eller høgskole. Fem prosent har tatt en mastergrad.
  • De 550 jobber i 77 ulike bransjer. De ti største er oljebransjen (underleverandør) (18%), kontor (9%), helse (8%), annet (5%),
  • oljebransjen (5%), bygg og anlegg (4%), IKT (4%), transport (4%), overnatting og servering (3%), industri (ikke oljerelatert) (3%).

– Barna lurer på hvor det har blitt av firmabilen min. De lurer på om jeg snart kan få den tilbake, sier siviløkonom Faruk Ibricevic (42) fra Asker.

– Å være arbeidsledig drar meg langt ned psykisk. Det frister ikke å stå opp av senga, sier Naveed Ahmad Chaudhry (28) fra Drammen.

Eldre føler seg sjanseløse

Mange arbeidsledige merker godt hvor tøft markedet er. Det få stillingene som utlyses er attraktive.

– Når du søker jobber, får du en mail der det står «Takk for at du søkte. Du har referansenummer 320». Man er ikke alene om å søke jobber, sier Lars Haugstad (44) fra Rogaland.

Ledigheten rammer alle aldersgrupper, men for de som har passert 50, fremstår situasjonen ofte håpløs.

– Jeg opplever at jeg ikke er attraktiv i markedet lenger, sier Leif Ostermann (57) fra Rogaland, som tidligere jobbet som personalsjef.

Vil forsørge familien

Men det er ikke bare godt voksne arbeidsledige som sliter. Vi hører det samme fra unge, uerfarne mennesker som ønsker å få en mulighet i arbeidslivet. Halvparten av de 550 vi har snakket med er under 35 år.

– Arbeidsgivere vil ikke ta imot noen ikke har erfaring fra før av. Da lurer jeg på hvordan vi skal tilegne oss erfaring, spør Therese Isabelle Larsen (20) fra Oslo.

– Som mann ønsker du å forsørge familien uten hjelp fra utsiden, men det går ikke uten en jobb, sier platearbeider Tom Kristoffer Lyngaas (27).

– Når venner som har jobb spør om jeg vil være med ut og spise eller bli med på kino, må jeg si nei fordi jeg ikke har råd, forteller Nicolay Simmerlund (22) fra Telemark.

Regjeringen får strykkarakter

I flere av intervjuene uttrykker arbeidsledige misnøye med hjelpen de får fra NAV. Slik svarer Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik på spørsmål om han føler at NAV har tillit blant arbeidsledige:

– Vår opplevelse er at folk kommer til NAV og benytter seg av tiltakene våre. I møtene med brukerne, har vi en god dialog og god kontakt. Men vi må hele tiden jobbe med å skape tillit, sier han.

UPOPULÆR BLANT LEDIGE: Regjeringen gjør ikke en god jobb, mener de 550 arbeidsledige vi har spurt. 
UPOPULÆR BLANT LEDIGE: Regjeringen gjør ikke en god jobb, mener de 550 arbeidsledige vi har spurt. 

Vi har spurt de 550 arbeidsledige hvordan de opplever den jobben regjeringen gjør for å få flere ut i arbeid. Svaret er ikke til å ta feil av:

Kun ett prosent mener at regjeringen gjør en «svært god jobb», fire prosent mener de gjør en «god jobb». 28 prosent svarer «verken god eller dårlig». 30 prosent mener at Erna Solbergs regjering gjør en «svært dårlig jobb», mens 27 prosent svarer «dårlig». 11 prosent oppgir «vet ikke» som sitt svar. (LENKE til egen sak om regjeringen)

Mener at tiltakene virker

TV 2 har konfrontert arbeidsminister Anniken Hauglie med svarene.

– Det er beintøft for menneskene som står midt oppi dette. Å miste jobben er utrolig krevende, og derfor er det viktig at vi bruker penger på å holde hjulene i gang for å sikre de jobbene som er, men også legge til rette for å skape flere arbeidsplasser.

– Bare fem prosent sier dere gjør en god jobb. Disse tiltakene kan de ikke ha sett mye til?

– Vi ser at tiltakspakkene begynner å virke, men når man står uten jobb, er det beintøft og det har jeg full forståelse for.