Per-Mathias Høgmo kan være nær en slutt på tiden som norsk landslagssjef.
Per-Mathias Høgmo kan være nær en slutt på tiden som norsk landslagssjef. Foto: Ruud, Vidar

– Høgmo og NFF i forhandlinger om sluttpakke

NRK melder tirsdag kveld at landslagssjef Per-Mathias Høgmo er i forhandlinger med NFF om å avslutte arbeidsforholdet.

NRK skriver at partene diskuterer betingelser for at Høgmo skal forlate jobben som landslagssjef.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb bekrefter overfor TV 2 Sporten at Per-Mathias Høgmo opprinnelig skulle ha vært i Drammen for å se oppgjøret mellom Norge U21 og Serbia U21, som endte med at Norges håp ble knust.

– Per-Mathias hadde en plan om å være her, men droppet kampen fordi han hadde andre gjøremål. Han ville se kampen på TV, sa Semb til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Overfor MAX røpet Semb at han håpet på fortgang av evalueringen av Høgmo.

– Vi håper på fortgang av evalueringen fra og med i morgen tidlig, sa Semb.

Verken fotballpresident Terje Svendsen eller kommunikasjonssjef i NFF Svein Graff har så langt besvart TV 2s henvendelser.

– Jeg kan og vil absolutt ikke gi noen kommentarer til dette. Selv er jeg på reise, og har ingen kommentar utover det jeg allerede har sagt, sier Per-Mathias Høgmos assistenttrener, Jarl Torske, til TV 2 Sporten.

Etter en begredelig landslagshøst der VM-håpet allerede er redusert til lek med teori er Høgmo sterkt presset. TV 2 vet at folk internt i hans eget trenerapparat har gitt opp og innsett at Høgmo har ledet sin siste landskamp.

– Hvis det stemmer at de allerede er i gang, så tror jeg ikke det vil ta lang tid å sluttføre forhandlingene. Det er vel bare snakk om detaljer som gjenstår. Alle kontrakter inneholder en klausul om hva som skjer når arbeidsforholdet avsluttet. Det at de allerede er i gang med dialogen om dette tolker jeg som at dette vil gå kjapt. Jeg synes at Per-Mathias Høgmo inn mot de siste kampene, og spesielt etter Tsjekkia-kampen, skjønte at han var på sine siste reiser som landslagssjef for Norge, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

- Samtidig er det jo et helt team som også nå skal ut portene. Høgmo har jo hatt med seg et unormalt stort støtteapparat. Disse må også innom kontoret for å forhandle, poengterer han.

Jesper Mathisen mener Per-Mathias Høgmo burde fått sparken allerede før høstens VM-kvalifisering startet.

– Jeg synes ikke det er overraskende at det skjer nå, men jeg synes det kom for sent. Jeg var krystallklar på at han måtte evalueres etter Ungarn-kampene og gått da. Etter de kampene mistet han mye av tilliten i garderoben etter sitt dårlige lagguttak. Etter det har han vinglet mye. Det så vi sist mot Tsjekkia, da han brukte spillere i feil posisjoner. Høgmos vingling skapte usikkerhet i spillergruppen. Spillerne ville ha en sjef som ga klare og tydelige beskjeder, men Høgmo har vært en trener som for meg har virket usikker og følt seg presset til å komme opp med noe så er så smart at han ikke har skjønt det selv en gang. Høgmo er en strålende mann, men Høgmo og Norge har ikke vært en god match. Hadde han fått sparken før kvaliken startet, hadde vi hatt en mye større sjanse til å komme til VM. Nå er vi ute før kvaliken omtrent har begynt, sukker Mathisen.

Flere aktuelle kandidater

Det spekuleres i hvem som er aktuelle til å ta over jobben. Ståle Solbakken nevnes av flest, mens Sveriges tidligere landslagssjef Erik Hamrén reiste til Norge tirsdag. Han skal være med på et seminar i forbindelse med cupfinalene.

– Hvis jeg kommenterer det, blir det spekulasjoner. Jeg har for mye respekt for Per-Mathias til det, sier Hamrén til TV 2.

– Hamrén er en kandidat det er blitt snakket om. De to svenske, Lagerbäck og Hamrén kunne begge passet godt inn. Solbakken er jo den som er mest aktuell, men det er ikke sikkert det passer for ham nå, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Det er ikke rart at NFF ser på Hamrén. Han viste i Rosenborg at han kan gjøre det bra. Han har høy «standing» blant spillerne, og han har mye internasjonal erfaring med det svenske landslaget.