Ekssoldaten savnet krigen – åpnet feltklinikk i Mosul

MOSUL, IRAK (TV 2): Amerikaneren Pete Reed opplever å bli skutt på og å få inn pasienter rett fra frontlinjen på feltssykehuset han har åpnet sammen med andre frivillige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne i Mosul by, helt fremme ved fronten, har en gruppe frivillige åpnet en klinikk.

– Vi får alle mulige slags skader hit. De er alle ganske grusomme, sier amerikanske Pete Reed, ekssoldat med bagrunn fra Afghanistan.

Inne i krigssonen

Noen feltsenger på en liten plass under åpen himmel er stedet der Pete og andre redder liv. For den krigsrammede befolkningen er det ikke noe bedre tilbud her.

– Vi er så langt fremme du kan komme hvis du ikke er journalist, forklarer Reed TV 2.

Blir stadig beskutt

27-åringen fra New Jersey kjempet som soldat i Afghanistan i over ett år. Da han kom hjem savnet han krigen, og bestemte seg for å reise til Irak. Med militær sanitetsutdanning er han i stand til å redde liv før pasientene sendes ut av krigssituasjonen.

– Vi kommer inn i noen ganske hårete situasjoner der vi blir beskutt mye.

– Her?

– Ja. Vi blir skutt på med rakettdrevne granater og raketter. Alt mulig. Det er absolutt et adrenalinkick å gjøre denne type arbeid, men det er ingenting sammenlignet med å få gode nyheter.

Mens TV 2 er tilstede i det lille feltsykehuset kommer syv år gamle Abdul inn. Han er truffet av en splint, og får hjelp. Mange av skadene ekssoldaten Pete har sett er svært alvorlige.

– Dette stedet er som regel grusomt. Det er ting du ønsker du aldri hadde sett og lukter du håper du aldri skulle lukte, sier Reed til TV 2.