Thorir Hergeirsson sjokkerte tilhørerne med krass OL-tale

Da det var bankett etter at håndballjentene tok bronse i Rio-OL i august, sjokkerte landslagssjef Thorir Hergeirsson (52) tilhørerne med en krass tale. Både spillere og markedsavdeling fikk gjennomgå.

Talen førte til at Håndballforbundet i ettertid tok innholdet opp med Thorir Hergeirsson, men det avvises at han skal ha fått en advarsel.

Håndballpresident Kåre Geir Lio bekrefter at talen skapte reaksjoner.

– Thorir har vært en landslagssjef i ypperste klasse i alle år, men mennesker trår av og til litt feil. Det har vi ryddet fint opp i i ettertid, sier Lio til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer har Hergeirsson beklaget talen i etterkant.

– På dette stadiet ønsker jeg ikke å kommentere saken, utover at jeg er ferdig med den. Jeg kan ikke kommentere påstander fra anonyme kilder, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Beskrives som katastrofe og merkelig

TV 2 har snakket med flere kilder som var tilstede på banketten der talen ble holdt. Slik er noen av reaksjonene TV 2 har fått beskrevet:

«Det var helt katastrofe»

«Det er den merkeligste opptredenen jeg noen gang har opplevd»

«Det var pinlig stillhet etter talen: Hva traff oss nå? Du kunne høre nålen falle.»

Før Hergeirsson og spillerne ankom banketten, ble busstransporten fra deltakerlandsbyen kraftig forsinket. Det tok tre timer uten mat og drikke før de var på plass. Dette skal ha irritert landslagssjefen, som tok det dårlige humøret med seg opp på talerstolen.

På banketten var det representanter fra norsk idrett, sponsorer, samarbeidspartnere og gjester.

Hergeirsson skal ha startet talen med å klage over spillerne, som ifølge ham ikke hadde nok respekt for støtteapparatet. Han reagerte på at jentene nærmest aldri ga anerkjennelse i media til dem som jobbet døgnet rundt for at de skulle prestere og at de var egosentriske.

Deretter tok han for seg det han kalte inkompetente ansatte i markedsavdelingen. Han brukte ord som «ubrukelig» og skjelte ut koordinering- og logistikk-arbeidet.

Etter talen brøt han opp midt under middagen og beordret støtteapparat og spillere til å forlate lokalet. Han ble forsøkt stoppet, men sjokkerte tilhørere var vitne til at hedersgjestene forlot dem. Det ble da opp til håndballpresident Lio å holde en improvisert tale for å glatte over hendelsen, som mange mener var uforenelig med det å være landslagssjef.

Kan ikke huske

Håndballpresidentens minner fra talen samsvarer ikke helt med det TV 2 har fått fortalt. Lio kan ikke huske at noen ble kalt verken egosentriske eller inkompetente, men bekrefter at logistikken rundt banketten ble nevnt.

– Det var ikke slik jeg opplevde det. Det var nok ikke Thorir i sin aller beste versjon, det tror jeg han innrømmer selv også, men det var ikke voldsomt på noe vis. Det var feil tema på feil sted, sier håndballpresidenten.

– Har noen av sponsorene reagert på talen?

– Nei.

President i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio.
President i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio. Foto: Ruud, Vidar

Kåre Geir Lio forteller at saken om opp som en del av en prat før et styremøte og ikke ble behandlet som en styresak.

– Det ble avgjort at det skulle hånteres med at man snakket sammen. Det er det blitt gjort. Både ledermessig og mellommenneskelig er det blitt håndtert bra, sier Lio.

– Har sjokkert mange

TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli sier at det er i Håndballforbundets interesse å gjøre saken minst mulig, men:

– Det er ingen tvil om at Thorir Hergeirsson har vært usedvanlig krass og sjokkert mange. Han er som Island: Rolig på overflaten med en vulkan på innsiden, sier Bredeli.

– Når skuffelsen og frustrasjonen blir stor, kan han sprute ild. Nå har han skværet opp, men det blir en liten ripe i hans gullmetallic-lakk.