Kontrollkomiteen på Stortinget har vedtatt å iverksette åpen høring om sikringen av viktige institusjoner, blant annet Regjeringskvartalet.  
Kontrollkomiteen på Stortinget har vedtatt å iverksette åpen høring om sikringen av viktige institusjoner, blant annet Regjeringskvartalet.   Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Holder åpen høring om dårlig sikkerhet i Norge

Kontroll- og konstitusjonskomiteen følger opp Riksrevisjonens kritikk mot dårlig sikkerhet rundt viktige institusjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vedtok i ettermiddag å iverksette åpen høring om sikringen av viktige institusjoner som Slottet, regjeringskvartalet, sentrale flyplasser og jernbanestasjoner, kraftanlegg og andre samfunnskritiske installasjoner og anlegg.

23. januar

Høringen skal holdes den 23. januar neste år, og er en direkte oppfølging av Riksrevisjonens rapport, det såkalte Dokument nr. 1, som kom tidligere i høst.

Riksrevisjonen rettet der nådeløs kritikk mot den såkalte objektsikringen i Norge.

De tegnet et bilde der praktisk talt ingenting har skjedd på dette området siden det fatale angrepet på Regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli 2011.

Hemmelig

Riksrevisjonens rapport er offentlig. Det finnes imidlertid et tillegg som er unntatt offentlighet, men som er tilgjengelig for Stortinget.

Etter det TV 2 forstår beskriver den hemmelige delen den dårlige objektsikringen i nærmere detalj.

Både den offentlig kjente kritikken og detaljene i vedlegget har gjort inntrykk på en samlet komité.

Derfor ønsker komiteen en full offentlig høring om situasjonen og hvilke tiltak som bør settes i verk for å sikre de aller viktigste objektene i det norske samfunnet mot sabotasje, terror, ulykker og andre typer angrep.