Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

  • 2-3 dl tørre byggryn eller 4-5 store poteter
  • 400 g bayonneskinke, salt flesk eller 1 salt (evt. røkt) svineknoke, eller rett og slett 2-3 grove smakfulle kjøttpølser
  • 1 ½ l kraft (fra knoke/salt kjøtt eller vann med buljong)
  • 1/4 liten hodekål
  • 3 skiver kålrot
  • 3 skiver sellerirot
  • 3 gulrøtter
  • 8-10 poteter
  • 1 purre
  • 2-3 hele nellik
  • 1/2 ts allehånde
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • salt, pepper
  • 2-3 kvister frisk timian evt. 1 ts tørket
  • persille

Slik gjør du:

Legg byggrynene i bløt natten over.
Eller bruk middagsperler eller snarkokte byggryn (tilberedes etter anvisning på pakken).

Oppskriften fortsetter under bildet.

Betasuppe
Betasuppe Foto: TV 2

Knoke kokes i vann, tilsatt timian, i ca 1 ½-2 timer:
Kjøttet deles i terninger og tilsettes i suppen.
Bayonneskinke/salt flesk kokes i vann, tilsatt timian, i 30-40 minutter.
Kjøttet deles i terninger og tilsettes i suppen.
Grov kjøttpølse i terninger tilsettes mot slutten av trekketiden på grønnsakene.

Kok utbløtte byggryn/andre typer bygggryn i kraften fra kjøttet.
Kok opp og la trekke til byggrynene er møre.
Koketid er avhengig av type byggryn, tradisjonelle utbløtte byggryn trenger ca. 1 time.

Tilsett grønnsaker i små terninger i kraften med byggrynene.
Kok opp og la suppen trekke til grønnsaker er møre.

Smak til med salt og pepper.

Ta opp timian og persillestilker og dryss over rikelig med finhakket persille før servering.

Server med flatbrød.

Tips:

Grov smakfull kjøttpølse kan få trekke med suppen i de siste 10-12 min.

Server med flatbrød.