Illustrasjonsbilde. Foto: Niall Carson
Illustrasjonsbilde. Foto: Niall Carson

Facebook utestenger falske nyhetsnettsider

Facebook vil hindre falske nyhetsnettsider i å bruke selskapets reklamenettverk til å tjene penger.

Facebook legger dermed falske nyhetsnettsteder til listen over ulovlige og villedende nettsider som ikke har adgang til å Facebook Audience Network, sier en talsmann for selskapet, ifølge Wall Street Journal.

– Dette gjelder fra nå av falske nyheter, og vi vil umiddelbart reagere mot nettsider og apper som bryter våre bestemmelser, sier Facebook-talsmannen.

Også Google gjør nå tiltak for å stanse de falske nyhetene. Både Facebook og Google har opplevd utallige ganger, spesielt i forbindelse med presidentvalget i USA, at falske nyhetsnettsider blir spredd.

Google har gått på flere blemmer både i og etter valgkampen. I flere dager etter et Donald Trump ble utropt som vinner, fikk Google-brukere opp et falskt resultat hvis de søkte på «valgresultat». På toppen av Google-søket kom en sak om at Trump hadde fått flest stemmer – som er ukorrekt. Det var Hillary Clinton som totalt fikk flest stemmer, men Trump vant fordi han vant majoriteten av valgmenn.

Søndag opplevde Google at en sak om Donald Trump fra en høyreekstrem blogg, ved et uhell havnet på toppen av Googles søkeresultater. Saken ble heftig delt på Facebook, og dette gjør at både Facebook og Google nå skjerper rutinene.

Facebook har på sin side gått ut og benektet at tjenesten deres har påvirket utfallet av presidentvalget, etter å ha fått mye kritikk.

Andre nettaktører kan bruke Facebook Audience Network til å rette reklame til dem som går inn på nettsidene eller mobilappene deres, og Facebook får en andel av inntektene.

NTB / TV 2